U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Narodnom muzeju „Zaječar“ biće otvorena izložba Dragoslava Živkovića

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ biće otvorena izložba Dragoslava Živkovića, slikara koji živi i stvara u Knjaževcu i koji je od strane likovne kritike označen kao jedan od najznačajnijih savremenih slikara ne samo u Istočnoj Srbiji već i šire.

Izložba će biti otvorena u petak, 19. maja 2023. a početak je u 19:00 sati.

Na izložbi, koja je retrospektivnog karaktera, biće predstavljeno 48 dela u tehnikama ulja, akvarela i crteža nastalih od studentskih dana pa do danas.

Reč je o delima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar“ ali i iz privatnih kolekcija od kojih mnoga do sada nikada nisu izlagana i koja će publika imati prilike da vidi po prvi put.

„O njegovom stvaralaštvu je puno napisano, ali jednom rečenicom možemo obuhvatiti sve – „Ove slike nikog ne ostavljaju ravnodušnim“, poručuju iz Narodnog muzeja „Zaječar“.

U toku trajanja izložbe publika će moći da pogleda i dokumentarni film o umetniku autora Miloša Jeremića, kao i kratki video zapis – vođenje kroz izložbu za gluve ili osobe oštećenog sluha na znakovnom jeziku.

Autor izložbe je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Povodom 50-godišnjice stvaralašva Dragoslava Živkovića 2020. je publikovana monografija Živkovića, grupe autora, kapitalno delo u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, koje će biti predstavljeno na otvaranju izložbe.

Prethodni članci