U ponedeljak u Istorijskom Arhivu biće otvorena interaktivna izložbu „France Emotion“ Francuskog instituta u Nišu

Nakon proboja Solunskog fronta izvršenog u sadejstvu sa srpskom vojskom, general Fransoa Leon Žuino-Gambeta je sa svojom konjičkom brigadom 19. oktobra 1918. godine oslobodio Zaječar. U znak duboke zahvalnosti za dugoočekivano oslobođenje, Zaječarci su tog dana priredili doček koji je dirnuo oslobodioce: u gradu sa podignutim i okićenim trijumfalnim kapijama francuski vojnici dočekani su igrom, poklonima i pevanjem Marseljeze. Dani ratnog trijumfa i oslobođenja ostali su urezani u sećanje Zaječaraca i francuskih vojnika i stvorili temelj za građenje potonjih veza.

Nastavljajući bogatu tradiciju srpsko-francuskih kulturnih odnosa, Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar Vas povodom 102. godišnjice oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu poziva da posetite interaktivnu izložbu „France Emotion“ Francuskog instituta u Nišu. Tema postavke je francusko kulturno nasleđe. Izložbu će otvoriti ambasador Republike Francuske Žan-Luj Falkoni.

Usled trenutne epidemiološke situacije, izložba će biti otvorena 19. oktobra u 13:30 u Galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru isključivo uz prisustvo medija. Posetioci će moći da razgledaju izložbu od 20. oktobra do 6. novembra, svakim radnim danom od 10 do 14 časova. U skladu sa trenutno važećim merama zaštite od korona virusa, poseta izložbi će biti dozvoljena u grupi od najviše desetoro ljudi.

Prethodni članci