U ranu zoru po badnjak: U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku

Tradicionalnim sečenjem badnjaka u obližnjim šumama i Zaječarci koji slave Božić po julijanskom kalendaru, počeli su u ranu zoru obeležavanje Badnjeg dana. U Zaječaru, kao i u svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista. Sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima, tradicionalno su jutros, u zoru, isekli badnjak, koji će biti naložen večeras, na Badnje veče, na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić čestitao je najradosniji praznik svim pravoslavnim vernicima.
„Drage sugrađanke i sugrađani, dragi prijatelji,
Pred nama je jedan od najradosnijih i najsvetijih praznika svih hrišćana koji dan Hristovog rođenja slave po Julijanskom kalendaru. Ovaploćenje Sina Božjega, kroz koga „istina i blagodat postade“ i koji kao Jagnje Božje „uzima na se grehe sveta“, označilo je obnovu čoveka u svoj njegovoj prvobitnoj lepoti. Zaista je čudnovata i predivna ta činjenica da je rođenje deteta promenila svet ljudi. Zato svakoga Božića mi, u stvari, slavimo početak našega spasenja. Iskreno i od srca vam želim da predstojeći Badnji dan i Božić provedete u duhu vere, puni radosti i ljubavi prema drugima, a naročito prema svojim bližnjima, i da okruženi onima do kojih vam je stalo, pronađete svoj mir, toplinu i sreću.“

HRISTOS SE RODI – VAISTINU SE RODI !

Praznike je vernom narodu čestitao i protonamesnik Marko Pajčin, paroh ovdašnji.
„Neka dragi Gospod molitvama večite majke svoje i svih svetih svojih, ovome gradu pruži zdravlje, radost, mir, napredak i svako dobro. Sve ono što se molimo Gospodu, a što je čestito i korisno, dragi Gospod neka da. Srećan blagosloven Badnji dan“, rekao je Pajčin.

Bogosluženje u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru je u 17 sati, a nakon Svečane litije, nalaganje Badnjaka počinje u 18 sati na zaječarskom skveru. Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić. On predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta, a ujedno predstavlja i veliku sreću jer je to dan pre Hristovog rođenja.

Prethodni članci