U RARIS-u predstavljen projekat „Nove mogućnosti za edukaciju o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim oblastima“

U RARIS-u, u Zaječaru, predstavljen je projekat „Nove mogućnosti za edukaciju o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim oblastima“.

Projekat „Nove mogućnosti za edukaciju o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim oblastima“ realizuje se u okviru Programa ERASMUS+, započeo je 1. marta 2023 i trajaće do kraja februara 2024.

Erazmus+ je jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period koji će trajati do 2027. godine.

Predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period novog Erazmus+ programa je 26 milijardi evra.

Partneri na projektu „Nove mogućnosti za edukaciju o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim oblastima“ su: Institut za pogranična područja – Srbija; Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi – Hrvatska i Razvojni centar Novo mesto – Slovenija.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta žena koje žive u pograničnim područjima kroz stvaranje kvalitetnih i lako dostupnih mogućnosti za učenje o tome kako se baviti održivim ruralnim turizmom.

Specifični ciljevi su: stvoriti visokokvalitetnu metodologiju za obuku i digitalnu platformu za žene koje žive u pograničnim područjima za održivi ruralni turizam i edukovati pilot grupu žena iz pograničnih područja Srbije, Hrvatske i Slovenije za održivi ruralni turizam.

Ključne aktivnosti na projektu su:

  • Izrada trening metodologije i priručnika za trenere;
  • Kreiranje digitalne platforme za ruralni turizam;
  • Trening trenera;
  • Prezentacije za turističke organizacije i organizacije koje pružaju podršku biznisu u sve tri zemlje;
  • Pilot obuke za žene preduzetnice u sve tri zemlje.

Prethodni članci