U Šljivaru održana nova manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Sabor Svete Trojice“

U Šljivaru održana nova manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva "Sabor Svete Trojice"

U Šljivaru kod Zaječara, održana je nova manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Sabor Svete Trojice“, na zahtev meštana ovog sela.

U kulturno umetničkom programu učestvovalo je sedam KUD-ova: „Šljivar“ iz sela domaćina, „Novo doba“ – Grlište, „Graničar“ iz Halova, „Božur“ – Zvezdan, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Vrelo“ iz Nikoličeva i „Nikola Pašić“ iz Zaječara.

Meštani Šljivara i njihovi gosti, u prepunoj sali Doma kulture, nisu krili oduševljenje zbog organizovanja smotre i uživali su u nastupima folklora. Od kolikog je značaja organizovanje Sabora za njihovo selo potvrđuje podatak da sala Doma kulture nije koriščena od 1995. godine i da je posle dužeg vremena vraćen folklor u kome igraju gotovo sva deca iz sela.

Manifestaciju je otvorila Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar.

U okviru manifestacije održano je takmičenje u pripremanju gulaša. Prvo mesto osvojila je ekipa KUD-a “Romulijana” iz Gamzigrada.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Šljivar, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci