U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

Tehnička škola u Knjaževcu osnovana je pre više od 90 godina, 6. juna. Simbolično danas, u ovoj školi, Grupa za obrazovanje otvorila je učionicu budućnosti u kojoj će učenici zajedno sa nastavnicima moći da uče kroz iskustvo i inoviraju.

U Knjaževcu je otvoren šesti Mejkers lab u Srbiji, a do sada su ovakve savremene učionice otvorene u Čačku, Zaječaru, Vršcu, Leskovcu i Ruskom Krsturu. Do kraja godine biće otvoreno još devet Mejkers labova.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

Nakon nedavnog otvaranja učionice budućnosti u Ruskom Krsturu, predstavnici Grupe za obrazovanje posetili su Tehničku školu u Knjaževcu, u kojoj će učenici od sada imati priliku da kroz aktivnosti u Mejkers labu razvijaju interesovanje za nauku, istraživanje i stiču veštine u oblasti inovacija, preduzetništva, nadograde timski duh i povežu se sa drugim školama, privredom i građanskim inicijativama. U jedinoj stručnoj školi u Knjaževcu svi prisutni su pored novog Mejkers laba mogli da vide i trening centar škole koji se nalazi pored novoopremljenog prostora.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Smatram da će ovakva savremena učionica svima koristiti, od mašinske struke do ekonomske struke. Ovo će nam omogućiti da ono što učimo u teoriji, primenimo u praksi“ rekla je Jovana Cvetković, predsednik Učeničkog parlamenta u Tehničkoj školi u Knjaževcu.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Ovde možemo da se družimo, da projektujemo nove mašine. Mogu da steknem nova znanja koja mogu da upotrebim kada završim školu“, kaže Vukan Joksimović, učenik.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Možemo više vremena da provodimo ovde i uz pomoć nastavnika koji su nam mentori možemo da dođemo do novih znanja i savladamo nove veštine“, rekao je Janko Nikolić, učenik.

U svojoj tradiciji dužoj od 90 godina, Tehnička škola u Knjaževcu konstantno je razvijala saradnju sa lokalnom zajednicom i privredom. Takođe, podrška različitih organizacija i privrede rezultirala je inovativnim programima, nagradama i saradnjama. Jedna od takvih je saradnja sa organizacijom Dostiguća mladih u Srbiji. Odlični rezultati koji su timove učenika plasirali na takmičenja poput Nacionalnog takmičenja Poslovni izazov i Poslovni izazov zapadnog Balkana, doneli su školi i đacima znanje, iskustva ali i investicije.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Lokalna samouprava i Tehnička škola nastaviće saradnju kao i do sada i Opština Knjaževac će pomagati sve što je potrebno. Ovde smo uz pomoć nekih sredstava renovirali salu i toalete i neke učionice. Nastavićemo sa daljim ulaganjima u ovu obrazovnu ustanovu. Nadam se da će ova škola izgledati kroz par godina bolje i modernije“, istakla je Marija Jelenković, zamenica predsednika Opštine Knjaževac.

U poslednjih pet godina u školi su realizovana značajna ulaganja. Neka od njih su sportski pod u fiskulturnoj sali, kožarska radionica opremljena savremenim mašinama i nameštajem, specijalizovana računarska laboratorija, a u svim učionicama i biblioteci stvoreni su uslovi za realizaciju multimedijalne nastave. U školi se realizuje više od 180 časova različitih računarskih predmeta, čiji je kvalitet 2020. godine unapređen opremanjem jednog od računarskih kabineta sa 15 novih računara. Otvaranjem Mejkers laba, škola će biti bogatija i za lasersku CNC mašinu, 3D štampač, komplet za robotiku i drugu opremu, ali i programe koji se u njemu realizuju.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

O školi i značaju Mejkers laba za njen rad govorili su i Ivan Amon – direktor škole i Sanja Markulin – nastavnica stručnih predmeta ekonomske i turističke struke i jedna od koordinatora Mejkers laba.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

“Mejkers lab biće mesto na kome će se okupljati i u kome će stvarati učenici ne samo Tehničke škole, već i učenici Knjaževačke gimnazije i svih osnovnih škola u opštini. Mesto u kome će učenici svoja teorijska znanja pretočiti u inovativne ideje, praktične radove i finalne proizvode, i u kome će nastajati nove učeničke kompanije i rađati se mladi preduzetnici. I ono što je možda i najvažnije, nadamo se da će ovo biti jedan od značajnijih činioca koji će doprineti ostanku mladih ljudi u Knjaževcu, jer nas ovaj Mejkers lab stavlja na mapu maloborjnih škola u Srbiji koje u ovom trenutku imaju ovakve najsavremenije uslove za rad i stvaranje”, izjavio je Ivan Amon, direktor Tehničke škole u Knjaževcu.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„U ovoj učionici osećaćemo se slobodno, radićemo sa našim učenicima i motivisati ih i da sve njihove ideje pretvorimo u proizvode bez obzira da li će to biti uspešno ili ne. Škola ima pet obrazovnih profila, a sada uvodimo i šesti, tako da imamo učenike sa različitim znanjima“, kazala je Markulin.

U ime Grupe za obrazovanje prisutnima su se obratili Darko Radičanin – direktor Dostignuća mladih u Srbiji, Danijela Vučićević – rukovoditeljka za programske aktivnosti Centra za promociju nauke i Miloš Đuričanin – direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Godinama unazad, Tehnička škola u Knjaževcu jedna je od najaktivnijih škola u našim programima preduzetničkog obrazovanja čemu svedoče brojna priznanja učenicima i nastavnicima. Zato mi je izuzetno drago što smo danas u prilici da odamo priznanje i samoj školi kroz opremanje prostora koji će buduće generacije ohrabriti u njihovim preduzetničkim inicijativama a nastavnicima olakšati uvođenje inovativnih nastavnih metoda“, istakao je Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Drago mi je što smo na ovakvom jednom kreativnom mestu, mestu za stvaranje novih priča, umrežavanja ideja i kreiranja prototipova. Ono što mi je bilo jako zanimljivo jeste da je Dan ove škole 6. jun, a ovo je šesti Mejkers lab u Srbiji. Drago mi je što ćemo ovde razvijati mnoge novitete i želim vam mnogo inovacija na kojima ćete raditi timski“, rekla je Danijela Vučićević.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

„Za nas je bitno da vidimo ovakvu dobru saradnju između jedne škole i lokalne samouprave. Kao Grupa ujedinili smo se da podržimo obrazovanje, i to je jedna od najbitnijih stavki u Srbiji“ poručio je, između ostalog, Miloš Đuričanin.

Centralna tema inicijative Mejkers labova je udruživanje svih delova društva za bolje obrazovanje narednih generacija, kao jednog od ključnih načina za napredak i održivost celog društva. U tome primerom vode i neke od kompanije koje su ove godine pridružile i udružile kao nacionalni partneri, kako svojim znanjem, tako i proizvodima. To su kompanije Henkel, Tarkett i Roma company koji na ovaj način pomažu da učenici i nastavnici rade u što kvalitetnijim uslovima. Izgradnju mreže Mejkers labova u školama širom Srbije finansijski podržava i NCR fondacija.

U Tehničkoj školi u Knjaževcu otvoren Mejkers lab

Škola koja postavlja standarde u regionu i šire

Od svog osnivanja, škola neprekidno ide u korak sa savremenim tendencijama u obrazovanju, menja se i razvija, uvodi nove struke i obrazovne profile, sa ciljem odgovora na potrebe lokalne sredine i regiona. Učenici su učestvovali u brojnim međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, u okviru kojih su osvajali prizanja ali i razvijali savremene pristupe rešavanju problema i realizaciji ideja kroz aktivnosti i rad sa vršnjacima iz cele Srbije ali i inostranstva. Međunarodni obrazovni Erazmus+ projekti učenicima i nastavnicima omogućili su da zakorače u svet obrazovanja van granica Srbije, ali i da ga dovedu u Knjaževac i Tehničku školu. Povezivali su se sa školama iz Bugarske, Portugalije, Rumunije i Italije. Učenici i nastavnici putovali su u Italiju i Portugaliju, družili se i učili, a prošle godine đaci i nastavnici iz ovih zemalja posetili su Knjaževac. Škola na taj način gradi jedinstvena iskustva za svoje đake ali i svetske trendove u oblasti obrazovanja približava lokalu.

Prethodni članci