U toku završna faza rekonstrukcije novog Dečijeg odeljenja i Dečijeg dispanzera u Zaječaru

Rekonstrukcija novog Dečijeg odeljenja i Dečijeg dispanzera u Zaječaru je pri kraju, a prema rečima nadležnih otvaranje novog Dečijeg dispanzera u Zaječaru biće polovinom decembra ove godine.

Vrednost radova je 471 milion dinara, dok je država izdvojila još 200 miliona dinara za kompletno opremanje objekta. Najpre će biti otvoren Dečiji dispanzer koji će imati posebne ulaze za zdravu i bolesnu decu, a nakon toga biće otvoreni i ostali delovi novog Dečijeg odeljenja pri zaječarskom Zdravstvenom centru. Radove su obišli gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i direktor Zdravstvenog centra Zaječar dr Miroslav Stojanović.

„Možemo da počnemo lagano da useljavamo Dečije odeljenje, klimatizacija radi, grejanje radi i 15. decembra možemo da otvorimo i zvanično, počev od Dečijeg dispanzera, pa sukcesivno ka Dečijem odeljenju, a kako šta od opreme stiže, tako ćemo da ugrađujemo. Spiskovi opreme su napravljeni, predati su i Ministarstvo će odraditi svoj deo posla oko nabavke. Što se tiče kadrova, jedino imamo dovoljan broj pedijatra, druge kadrove imamo malo manje. Inače, upravo smo istovarili novi ultrazvuk za Ginekološki dispanzer, 4D ultrazvuk za praćenje trudnoće i on će sledeće nedelje biti instaliran. Jedan ultrazvučni aparat za Dečije odeljenje dobijamo od resornog Ministarstva, a u martu mesecu magnetnu rezonancu i nadamo se da ćemo proći projekat za Gama kameru“ poručio je dr Miroslav Stojanović, direktor Zdravstvenog centra Zaječar.

Posle završetka rekonstrukcije Dečijeg odeljenja, sledi izgradnja Gerontološkog centra u Zaječaru, najavio je prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić.

„Po nalogu Ministarstva za javna ulaganja, došli smo da vidimo sa izvođačima kako napreduju radovi, pošto se rokovi bliže, ostalo je još mesec dana do primopredaje. Ono što je najznačajnije za nas jeste da ćemo objediniti pregled dece na jednom mestu i da je ovde preko tri hiljade kvadrata, od čega je hiljadu kvadrata novog prostora, urađen je četvrti sprat od 450 kvadrata i dograđen je Dečiji dispanzer na površini od 551 kvadrat. Biće dva ulaza, za decu koja su bolesna i za zdravu decu, tako da smo dobili jedan moderan objekat od tri hiljade kvadrata. Država je izdvojila 471 milion samo u građevinske radove. Predstoji nam opremanje i očekujemo da otvorimo 15. decembra. Ostatak da opremimo, tu su i hiruške sale, očekujemo da krajnji rok bude februar mesec naredne godine. Velika je to investicija, samo u opremu će biti uloženo preko 200 miliona dinara. Ukupno ulaganje sa građevinskim radovima biće blizu 700 miliona dinara. To je trećina budžeta grada Zaječara i mislim da dobijamo jedan najsavremeniji objekat u istočnoj Srbiji. Radimo na tome da privučemo i stručnjake koji će raditi ovde, od dečijeg hirurga do pedijatara. Ovo je samo odgovor na tome koliko naša država ulaže u decu, a sledeća je faza koliko ćemo uložiti u najstariju populaciju izgradnjom Gerontološkog centra koji će takođe biti po svim svetskim standardima. Nakon toga sledi preseljenje svih odeljenja koja se budu renovirala u jedinstvenom Zdravstvenom centru i to kako se fazno bude radilo“ istakao je Ničić.

Ničić je dodao da nakon rekonstrukcije kompletnog Zdravstvenog centra Zaječar, biće urađene i nove saobraćajnice ka ovom objektu, kao i jedan park koji će se nalaziti u sklopu Zdravstvenog centra Zaječar. Prema planu, Grudno odeljenje biće preseljeno u novi objekat, a na mestu sadašnjeg Grudnog odeljenja biće Odeljenje psihijatrije.

Prethodni članci