U Udruženju „Društvo Roma“ u Zaječaru realizovani brojni projekti tokom 2022. godine

U prostorijama Udruženja „Društvo Roma“ u Zaječaru održana je konferencija za medije povodom završetka 2022. godine, a bilo je reči i o planovima za dalji rad u narednoj godini koji će obuhvatiti celokupnu romsku zajednicu i njihov položaj na lokalu.

Ova godina je za Udruženje „Društvo Roma“ u Zaječaru bila jedna od uspešnijih godina u kojoj su ostvarene mnoge saradnje sa različitim akterima bitnim za inkluziju romske zajednice, rekao je Miljan Rašić, predsednik Udruženje „Društvo Roma“ Zaječar.

„Gledali smo da imamo izvanrednu saradnju sa svim donorima i svim akterima koji su bitni za inkluziju Roma. Prevashodno, gledali smo da postignemo dobru saradnju sa Srednjoškolskim centrom u Zaječaru i zahvaljujući toj saradnji imamo uvek volontere koji su spremni da odgovore na sve ono što je nama bitno. Bitna nam je saradnja i sa institucijama i u planu nam je da sav taj trud prelijemo i na narednu godinu. Ostvarene su saradnje i sa ministarstvima, kao što su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao i saradnja sa Kabinetom poverenice za zaštitu ravnopravnosti sa kojom četiri godine imamo divnu saradnju, a poslednje dve godine ta saradnja je na najvišem mogućem nivou. Nastavljamo da budemo entuzijastični i da se borimo da ljudi i iz romske i neromske zajednice imaju podjednaka prava, da imaju radna mesta, da probamo da budemo mentori i da pružamo podršku u Centrima za socijalni rad i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa kojom isto imamo izuzetnu saradnju“, istakao je Rašić.

U Udruženju „Društvo Roma“ u Zaječaru sprovedene su i redovne akcije, radionice, kao i podela školskih vaučera i 250 novogodišnjih paketića za decu iz socijalno ugroženih romskih porodica i decu bez roditeljskog staranja.

„Možemo da se pohvalimo uspešnom godinom za nama. Tokom 2022. godine uspešno smo zatvorili sve projekte iz 2021. koji su bili od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Swiss Pro. Dobili smo zahvalnicu za uspešno sprovedeni projekat ‘Podrška podstandardnim romskim naseljima’, a kasnije tokom druge polovine godine ostvarili smo saradnju sa Nacionalnim demokratskim institutom, sa GIZ-om, sproveli smo i projekat Ministarstva zdravlja i negde su svi ti projekti uspešno krenuli sa realizacijom i biće preneseni i u 2023. godinu. Možemo se pohvaliti i sprovođenjem javnih radova gde smo imali tri lica sa NSZ-a, radi se o licima sa invaliditetom koja su kod nas provela četiri meseca i dali smo im punu podršku i šansu da budu deo našeg tima“ rekla je Ivana Petković Lozanović, finansijski savetnik Udruženja „Društvo Roma” Zaječar.

Takođe, kroz projekte ovog Udruženja zastupljeni su najviše mladi ljudi.

„Ostvarili smo saradnju sa GIZ-om u okviru projekta ‘Perspektive mladih u ruralnim sredinama u Srbiji’, a u okviru tog projekta organizovali smo jesenji kamp za mlade koji je održan u oktobru u Sportsko-rekreativnom centru Dojkinci. Poziv je bio otvoren za sve mlade ljude koji žive na teritoriji istočne Srbije, ali najviše je bilo prijavljenih sa teritorije gradova Zaječara i Bora. Proveli smo šest dana na Staroj planini gde smo realizovali radionice na temu liderstva, timskog rada i mentalnog zdravlja. U okviru tog kampa goruća tema je bila mentalno zdravlje, koje je krajnje narušeno kod omladine u Srbiji. Obeležili smo i Svetski dan borbe protiv HIV-a kada smo održali uličnu akciju u Srednjoškolskom centru u Zaječaru, u kojoj je učestvovalo desetak naših volontera“ naglašava Tatijana Marikanović, projektna saradnica u Udruženju „Društvo Roma” Zaječar.

Što se tiče narednih projekata, u 2023. godini biće obeležen Svetski dan Roma – 8. aprila, a biće sprovedena realizacija i pet mini projekata koji su osmislili mladi ljudi, kažu u Udruženju.

Prethodni članci