U Vražogrncu održana dvodnevna 38. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“

U Vražogrncu, kod Zaječara, održana je dvodnevna 38. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“.

U okviru 38. Smotre narodnih običaja „Vražogrnački točak“, prve večeri u crkvenoj porti u Vražogrncu, organizovano je veče koreografskog folklora na kome su učestvovali KUD-ovi iz: Vražogrnaca, Velikog Izvora, Halova, Gradskova i Osipaonice, kao i Folklorni ansambl Društva Roma „Jovica Joca Mihailović“ i GFA „ZO-RA“ iz Zaječara.

„Cilj je i kroz sam naziv ‘točak’, da se svi Vražogrnčani vrate u svoj zavičaj za vreme ove dvodnevne manifestacije, a ideja je potekla od pokojnog Andrije Pešića Đergovića, koji je hteo da sve Vražogrnčane rasute po belom svetu i koji su stalno na točkovima, vrati u ovaj kraj“, rekao je Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD-a „Sloga“ Vražogrnac.

Manifestaciju je otvorila Elena Matković, gradska većnica za kulturu u Zaječaru.

„Zajedničkim snagama čuvamo bogatstvo tradicije ovog kraja, kroz manifestaciju koja traje skoro četiri decenije. Na ovaj način, kroz manifestaciju kao što je ‘Vražogrnački točak’ čuvamo identitet jednog naroda. Cilj nam je da sačuvamo od zaborava običaje i da ih utkamo u savremeno društvo, kako bi se buduće generacije podsećale na svoje korene“, istakla je Matković.

Druge večeri ocenjivao se scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa KUD-ova iz Vražogrnca, Sikola, Oštrelja, Zvezdana i Rgotine, kao selekcija za učešće na Republičkim smotrama narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu i Topoli.

“Vražogrnački točak”je jedinstvena smotra prikaza narodnih običaja u Srbiji, a selektor Svetlana Azanjac naknadno će doneti odluku ko će učestvovati na pomenutim smotrama.

„Izbor najboljeg izvođenja narodnog običaja vraćen je na ovu Smotru posle 10 godina, a selekciju će vršiti Svetlana Azanjac, koja će naknadno doneti odluku ko će učestvovati na Republičkim smotrama narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu i Topoli. Ova manifestacija bila je pravi jedan skup folklornih ansambala i prikaz izvornih narodnih običaja“, poručila je Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar.

U okviru manifestacije održano je i takmičenje u kuvanju gulaša. Prema odluci žirija, pobednik je Vladimir Dobrosavljević, drugo mesto osvojio je Radmilo Pavlović, a treće ekipa “Kole i puleni”.

Organizator manifestacije „Vražogrnački točak“ je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci