U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab

Grupa za obrazovanje nastavlja da otvara Mejkers labove u Srbiji, a treća adresa je Gimnazija Zaječar. Ovo je prva gimnazija koja će imati ovaj inovativan multidisciplinarni prostor, i prva škola u ostočnoj Srbiji.

Gimnazija Zaječar bogatija je za prostor u kom će učenici i nastavnici imati priliku da razvijaju veštine i kreiraju inovacije kroz multidisciplinarni pristup i timski rad.

Tim povodom organizovan je susret predstavnika Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija), nastavnika i predstavnika školske uprave i lokalne samouprave.

O značaju prvog Mejkers laba u Istočnoj Srbiji, kao i o dosadašnjim uspesima Gimnazije Zaječar govorili su Srđan Stanojević – direktor Gimnazije Zaječar, dr Marko Krstić – v.d. direktora Centra za promociju nauke, izvršni direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin, Miloš Đuričanin – direktor strategije i razvoja Nordues fondacije, kao i Nebojša Bjelotomić – direktor Inicijative Digitalna Srbija.

”Za nas je ovo velika čast i priznanje, ali i obaveza da budemo još bolji narednih godina. Gimnazija u Zaječaru je prva gimnazija u zemlji i prva škola u istočnoj Srbiji koja dobija ovakav prostor. Za nas je ovo velika čast jer dolazi kao priznanje za zalaganje u radu sa decom i rad same škole. Hvala najlepše Grupi za obrazovanje koja nam je omogućila da formiramo Mejkers lab u kome će nastavnici i učenici ne samo naše škole, već i čitave lokalne zajednice, pa i šire, moći da istražuju, stvaraju, sarađuju. Uvođenjem izbornih programa u gimnazije, u kome je rad zasnovan na projektnoj nastavi, a i kroz nove programe opšteobrazovnih predmeta, pružila se prilika da nastavnici i učenici iskažu svoju kreativnost kroz različite aktivnosti i timski rad, posebno u oblasti prirodnih nauka, preduzetništva i umetnosti. Učionica budućnosti je pred nama, neka nam donese novi duh obrazovanja kroz slobodu koju će pružiti svim njenim korisnicima. Izrazio bih i veliku zahvalnost kolegi nastavniku Mladenu Šljivoviću čije su aktivnosti sa učenicima već prepoznati”, zaključio je Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar.

U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab
U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab

„Danas je negde i prepoznata uloga Centra za promociju nauke u Mejkers labovima jer pružamo podršku u mnogim projektima. Imamo želju da i u buduće pružamo podršku inovativnim i drugačijim konceptima obrazovanja kroz našu mrežu saradnika. Gimnazija u Zaječaru će svakako i u narednom periodu imati podršku Centra za promociju nauke“, kazao je Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

„Ne treba više govoriti kako je u Zaječaru nekada bilo, već šta će to novo u Zaječaru da bude. Imate sve uslove da napravite nešto dobro i kvalitetno. Ovaj prostor je jedan od mesta gde ćemo da tražimo jednog, drugog, trećeg… mladog čoveka koji će napraviti nekakvu promenu. Na nama kao na lokalnoj zajednici i široj zajednici je da vas učenike podržimo. Želim vam svu sreću, a posebno mladima u ovom prostoru, oslobodite se i radite ono što vi mislite da treba“, poručio je zaječarskim gimnazijalcima, između ostalog, izvršni direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin.

Donacija za Gimnaziju – virtuelna učionica i praktična radionica

Pored Mejkers laba koji đacima i nastavnicima nudi mogućnost da kroz multidisciplinaran pristup i inovativne poduhvate razvijaju svoje ideje, Grupa za obrazovanje donirala je školi i prvu virtuelnu učionicu u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, koja je obezbedila „VR“ naočare. Zamišljeno je da deo Mejkers laba bude namenjen za praktične veštine i radionica za obradu materijala i elektroniku. Za te potrebe, Grupa za obrazovanje donira školi 3D printer, bušilicu, ubodnu testeru, brusilicu, mini brušilicu za finije radove, ručnu testeru, komplet ručnog alata, komplet odvrtača, kao i komplet za ARDUINO sa senzorima.

„Gimnazijsko obrazovanje poslovično važi za najopštije i sveobuhvatnije. Zato je posebno važno ovim učenicima dati priliku da se sretnu sa praktičnim znanjima i veštinama i izaberu koji je to profesionalni put kojim će da krenu. Namera je da u ovom prostoru okupimo ljude različitih profila, a učenicima smo na raspolaganje stavili i različitu opremu, koja svoju primenu može da nađe u oblastima od građevine, preko medicine do umetnosti. Ovo je posebno važno jer napredak privrede ne znači da svi treba da se obrazuju za programerske role, već da postanu deo multidisciplinarnih timova koji će digitalna rešenja i alate da koriste kako bi ubrzali i one oblasti koje danas retko povezujemo sa tehnologijom, poput prava ili sociologije”, izjavio je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab
U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab

Mejkers lab je mesto u kome se podstiču đaci i njihovi interesi za nauku kao i školska zajednica u pravcu eksperimentisanja, građenja zajednice inovacija, i dijaloga sa drugim građanskim inicijativama i programima. Učenicima i nastavnicima će u novom prostoru biti dostupan deo za razmenu ideja, stvaranje, praktičan rad, čitanje, kao i segment posvećen društvenim igrama koje za tematiku imaju STEM nauku ili preduzetništvo.

„Mnogo mi je drago da danas možemo da vidimo ovo mesto popunjeno decom koja već na neki način koriste ovaj Mejkers lab. Ne možemo samo čekati da ove mlade ljude zaposlimo u nekom trenutku, već treba da se zapitamo na koji način mi možemo da doprinesemo. Ovo je samo početak, ovo je samo prostor, a treba ga popuniti programima. Svako od nas može na neki način da doprinese sa vrlo malo vremena. Treba svi zajedno da se udružimo i da stvorimo novu verziju obrazovanja“, istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordues fondacije.

Šta sve može jedna škola?

Gimnazija Zaječar, pored toga što je jedna od najstarijih srednjih škola u Srbiji, može da se pohvali i uspesima u raznovrsnim oblastima, podsticanjem edukacije kroz primenjena znanja i veštine kao i kreativnosti u radu sa učenicima.

Matematičari i fizičari iz ove škole u proteklih desetak godina osvojili su više od 20 republičkih nagrada. Pored toga, već pet godina unazad gimnazija realizuje Program učeničke kompanije. Uspesi proističu upravo iz pristupa u učenju koji kombinuje igru i nastavu. Ilustrativan primer za to jeste aktivnost „Potraga za blagom“, za koju je škola nagrađena na nacionalnom takmičenju za najbolje primere prakse karijernog vođenja (Euroguidance Srbija). Još jedan zanimljiv projekat kroz koji škola popularizuje nauku među mladima jeste i „Naučni paparaco“, realizovan u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab
U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Mejkers lab

Ova Gimnazija se bavi i zelenim temama, a iz škole ističu da su naročito ponosni na činjenicu da je Gimnazija Zaječar prva škola u Evropi koja je dobila STEM EXPERT LABEL u okviru projekta „Stem Label“.

IT za devojčice, pravljenje muzičkih instrumenata i uzgajanje biljaka

Na susretu u Gimnaziji, učenice sa IT smera predstavile su program „Girls can do IT“, koji je škola pokrenula prošle godine sa namerom da motiviše učenice osnovnih škola da upišu IT smer. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa učeničkim kompanijama, ali i sa projektom koji se realizuje u okviru Primenjenih nauka 2,a koji spaja fiziku i muziku.

Učenici i nastavnici su prikazali pristunima muzički instrument koji su kreirali prošle godine, društvene igre ali i biljke koje škola posvećeno uzgaja.

Prethodni članci