U zaječarskom selu Halovu održana manifestacija „Halovo u pesmi i igri“

Manifestacija „Halovo u pesmi i igri”

U zaječarskom selu Halovu održana je druga po redu manifestacija „Halovo u pesmi i igri“ s ciljem očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa ovog kraja.

Nakon svečanog defilea učesnika i zajedničkog kola, manifestaciju je otvorila gradska većnica za kulturu Elena Matković.

„Prvo što mogu da primetim na ovim manifestacijama jesu ova naša deca i mladost i to jeste i cilj ovakvih događaja da okupimo mlade, jer je to naša budućnost. Ova manifestacija organizuje se drugu godinu zaredom i to što je mlada manifestacija ne znači i da je manje bitna za grad Zaječar. Nama je važno da u svakom zaječarskom selu imamo ovakve manifestacije, jer je to znak da naša sela žive. Sa ovakvim dešavanjima čuvamo našu tradiciju i kulturu. Halovo ima i svoje kulturno – umetničko društvo „Graničar“ i želim im da još dugo nastupaju. Očuvanje i vlaške tradicije i kulture nam je od velikog značaja jer predstavlja jedinstvo naroda koji žive na ovim prostorima“, istakla je Matković.

Priređen je i bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo šest KUD-ova: „Graničar“ iz Halova, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, “Gradec” iz Gradskova, “Zoran Gajić” iz Rgotine, “Petar Radovanović” iz Zlota i Gradski folklorni ansambl „Zo-Ra“ iz Zaječara. Posetioci manifestacije uživali su u lepoti narodnih pesama i igara, kao i u raznolikosti narodne nošnje.

Smotra je završena uručenjem zahvalnica KUD-ovima i sponzorima, kao i zajedničkim kolom učesnika i posetilaca.

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa mesnom zajednicom Halovo, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci