U zaječarskom teatru sinoć je održana komemoracija Predragu Peđi Grbiću

Komemoracija Predragu Peđi Grbiću, prerano preminulom u 59. godini, održana je sinoć u sali zaječarskog teatra. Da odaju počast i upute poslednje zbogom talentovanom i popularnom zaječarskom glumcu, pored porodice okupili su se kolege, prijatelji i njegovi poštovaoci. O liku i delu Predraga Grbića koga su neizmerno voleli i poštovali nadahnuto su govorili zaječarski glumci: Branislav Mijatović, Marija Masal, Marija Mrvica Stanković, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder i Miloš Tanasković. Pročitana su pisma reditelja Tare Manić i Nikole Zavišića, dramaturškinje Une Đelošević, glumca Aleksandra Mihailovića Mikse.

Kako su istakli, Predrag Grbić Peđa ili Peki, bio je moralni stub i dobri duh pozorišta koji je mlade glumce učio ljubavi prema pozorištu ali i prema kolegama, savesni pregalac koji je na probe dolazio pola sata ranije, ali pre svega jedinstven i divan čovek koga su mlađi glumci smatrali drugim ocem. Prisutni su se kroz odabrane inserte prisetili pojedinih predstava u kojima se posebno istakao: „Ženidba“, „Karolina Nojber“ „Čehovljeva soba“ “Emilija Galoti”, nakon čega su u njegovu čast svi dugo stajali, plakali i aplaudirali, jer je aplauz jedini način da se glumac isprati.

Predrag Grbić je rođen 3. juna 1965. u Novoj Varoši, gde je napravio prve glumačke korake na Dečjoj sceni Doma kulture. Od 1. juna 1996. godine, punih 27 godina, bio je stalni član Narodnog pozorišta Timočke Кrajine “Zoran Radmilović”, u kome je odigrao blizu 50 uloga, od kojih se izdvajaju sledeće: Gospodin Redijon u predstavi “Magarac” za koju je 2000. godine dobio nagradu “Zoranov brk” na Festivalu “Dani Zorana Radmilovića”. uloga mladoženje u komadu “Ženidba i udadba” 2001. godine, Hamilkar Rikoti u predstavi “Počasno veče” 2004. godine, otac u predstavi “Кarolina Nojber” 2010. „Džeri“u komadu “Transilvanija” 2012.,Stepan, sluga Potkoljesina u komadu “Ženidba” 2023. Dositej Andrejič Hlikin, visoki činovnik i General Brižalov u predstavi “Čehovljeva soba” 2023. i mnoge druge.

Pored pomenutog Zoranovog brka, dobitnik je i nagrade “Joakim Vujić” Osim zaječarske, pamtiće ga i šira publika, po filmovima i serijama u kojima je igrao: Po ulozi Hajduk Veljka u filmu “Bitka na Čegru“ iz 2006. godine, potom, po ulozi Milovana u TV seriji “Seljaci” takođe iz 2006. Zatim, 2023. godine u TV seriji “Radio Mileva“ pojavio se kao Fransoa i Žilijen. Takođe 2023. godine u filmu “Trag divljači” igra ulogu doktora.

Predrag Grbić nas je napustio u 59. godini života, 14. jula ove godine. Za sobom je ostavio suprugu Biljanu i sinove Mihajla i Branka.

Prethodni članci