U Zaječarskom upravnom okrugu održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije

Sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Zaječarskog upravnog okruga: Požari na otvorenom prostoru

U Zaječarskom upravnom okrugu održana je sednica Okružnog štaba za vanredne situacije povodom sve više požara na otvorenom prostoru.

Na dnevnom redu sednice istaknuto je da je u poslednjih 15 dana očevidno povećan broj požara i paljevina na otvorenom, što ugrožava ne samo zdravlje i živote ljudi, već i materijalna dobra i ekologiju, a cilj je zaštititi ljudska dobra, živote i životnu sredinu.

„Za gašenje takvih požara potreban je veliki broj ljudi, vatrogasaca, ali i tehničke opreme. U takvim situacijama u velike probleme dolaze i vatrogasno-spasilačke ekipe, ali i pravimo velike troškove. Ovaj sastanak na kome su prisustvovali državni organi, inspekcijske službe, pripadnici Policijske uprave u Zaječaru, saobraćajna policija, granična policija, predstavnici sudstva i tužilaštva dobili su nalog da u okviru svojih redovnih aktivnosti i delatnosti obrate posebnu pažnju na požare na otvorenom i utiču koliko god je moguće na sprečavanje istih. Takođe, ukoliko primete učinioce, da ih privedu pravdi i podnesu prekršajne prijave, a sudstvo i tužilaštvo sankcionisaće sve koji se ne pridržavaju zakona. Sa druge strane lokalne samouprave koje su ovde prisutne dobile su naloge da u najkraćem mogućem roku organizuju svoje štabove kako bi preventivno uticali na sugrađane”, istakao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije, Branislav Matić rekao je da Vatrogasno spasilački bataljon Zaječar trenutno obilazi teren.

„U izviđanje terena uključeni su i dronovi. Propisane su i novčane kazne za one koji ne poštuju Zakon, dok je predstavnicima lokalnih samouprava naloženo da organizuju štabove, prenesu im informacije i da se otpočne sa pojačanim delovanjem na terenu”, kazao je Matić.

Matić je podsetio da 6. aprila ističe rok za upis na osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica i da će biti zaposlena 4 polaznika za potrebe Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zaječar i jedan polaznik za potrebe Vatrogasno-spasilačkog odeljenja Boljevac.

Prethodni članci