U Zaječaru će biti formiran Omladinski fond za pomoć mladima na selu

Grad Zaječar jedan je od pet opština i gradova u Srbiji koji će potpisati Memorandum o saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlada Divac“, a u okviru toga će biti formiran lokalni Omladinski fond, za pomoć mladima na selu.

Ovom prilikom, predstavnici Fondacije „Ana i Vlada Divac“ sastali su se sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i razgovarali o pomoći mladima na selu. Fondacija „Ana i Vlada Divac“, na godišnjem nivou, doniraće 7.000 evra za pomoć mladima u ruralnim sredinama, a Memorandum će prvo biti potpisan na prve dve godine.

„Moramo da vidimo kako najpametnije da iskoristimo ta sredstva. Naša situacija i nije tako loša, što se tiče seoskih sredina, kada se radi o sportskim objektima, terenima, igralištima. Uvek ima prostora da se još izgradi. Mladi moraju i da imaju svest o tome da to što je izgrađeno u selu, mora i da se čuva, neki to održavaju u nekim selima, ali u nekim selima ono što je napravljeno, ostavljeno je i zapušteno. Ta svest mora da se promeni, to je i bitnije od same izgradnje, jer je važno da mladi na selu imaju iste uslove kao da žive u gradu. Mi ćemo raditi na tome da se uslovi u selu poboljšaju kako bi se mladi tamo vratli i živeli, kako bi obnovili i mehanizaciju i dali im sve subvencije koje su moguće. Moj savet im je da to urade na vreme, jer će selo u narednom periodu biti ‘zlatno’ mesto gde će moći da proizvode hranu za sebe i za druge. Na svemu tome moramo zajednički da radimo“, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Kako ističu iz Fondacije „Ana i Vlada Divac“ u narednom periodu biće otvoren i konkurs za mlade koji će moći da učestvuju u projektu.

„Ideja jeste da podržimo omladinske incijative i da se mladi uključe u sam proces donošenja odluka šta će se raditi, šta će se renovirati, koje su im potrebe, šta im nedostaje u ruralnim sredinama. Plan je prvo da potpišemo Memorandum za prve dve godine, gde bi kao Fondacija uložili 7.000 evra godišnje. Nakon svih procedura, biće otvoren konkurs za mlade koji će moći da učestvuju u projektu“, kazala je Jelena Rakić, projektna menadžerka Fondacije „Ana i Vlada Divac“.

Pored Zaječara, Omladinski fond biće formiran još u Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Obrenovcu i Prokuplju.

Prethodni članci