U Zaječaru je danas održano predavanje za stočare

Danas je u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru održano predavanje za stočare. Poljoprivredni proizvođači koji se bave govedarstvom mogli su da se upoznaju sa najnovijim dostignućima iz oblasti ishrane i reprodukcije goveda. Predavanje su održali profesori sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu i stručnjaci Kompanije „Maxi Bulls“, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom najkvalitetnijeg semena za veštačko osemenjavanje krava.

Predavanje je održano iz oblasti govedarstva. Sa nekoliko aspekata, govorilo se o održivoj stočarskoj proizvodnji u mlečnom govedarstvu. Nadležni su farmerima pokušali da ukažu na kritičke tačke i upute u to šta je bitno raditi, kako bi njihovi rezultati bili što optimalniji.

Istočna Srbija je, generalno, poznat stočarski kraj zbog konfiguracije terena i taj deo koji se odnosi na govedarsku proizvodnju je nekako tradicionalno vezan za ove krajeve. Mi danas u razgovoru sa farmerima pokušavamo da istaknemo u prvi plan te neke stvari koje se odnose na tehnologiju gajenja životinja, uticaj ishrane na proizvodne rezultate i reprodukciju kod mlečnih krava, jer kroz trend genetske selekcije, odnosno povećanja mlečnosti kod krava, uvideli smo da dobar deo farmera još uvek ne balansira obroke za potencijalnu visoku proizvodnju kako treba i zbog toga se javljaju određeni problemi sa poremećajma reprodukcije što ostavlja ozbiljnog traga i na ekonomsku isplativost ove vrlo zahtevne proizvodnje„. – kazao je Milan Maletić, docent Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

Bojan Blond, predsednik Udruženja veterinara paraktičara Srbije, kaže da su se u poslednje vreme promenili trendovi. „Sada je svo govedarstvo koje postoji, intenzivnog tipa. Intenzivno govedarstvo zahteva praćenje svih inputa u proizvodnji i tu ćemo se baviti mnogim stvarima, reprodukcijom, obradom papaka, metabolizmom, bakteriologijom mleka. Svi drže goveda zbog mleka. Mleko je taj prihod i to nam je bitno, da ukažemo šta sve oduzima taj prihod od vlasnika. Dakle, mi se ovde bavimo uzrokom nastanka oduzimanja novca, a ne posledicama.

Mlečno govedarstvo je danas isplativo, ali da bi se neko bavio mlečnim govedarstvom mora poštovati te osnovne principe vezane za održivu govedarsku proizvodnju. Država donira i kroz subvencije pruža sredstva i jedna od prvih stvari je uvećanje brojnog stanja, jer većom količinom, odnosno većom proizvodnjom mleka dobijaju se naravno veće subvencije po litri mleka, pa je samim tim veća ta zarada.“ – dodaje Blond.

Mi smo jedan od sponzora ovog današnjeg predavanja. Firma se bavi proizvodnjom i prodajom semena za osemenjavanje krava, što je direktno vezano za današnje predavanje. Radimo na poboljšanju genetike i stočnog fonda širom Srbije, kako bi farmeri dobili neku litru mleka više i bili što profitabilniji“ – rekao je u izjavi za medije Marko Sretenović iz kompanije „Maxi Bulls“.

Dr Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika grada Zaječara ističe da je genetski potencijal na teritoriji grada Zaječara stabilan. „Mi smo nekad bili, zajedno sa Knjaževcem i Negotinom, lokacija koja je najveće matične zapate dovozila iz inostranstva, pa je to vremenom stagniralo i gubilo se. Nismo mi toliko daleko od toga, koliko smo daleko od nekog savremenog načina uzgoja držanja i iskorišćavanja tih grla do maksimuma, koji je neophodan jer ovde pričamo o čistoj ekonomiji stočarstva.

Videnović je takođe dodao i da očekuju da će proizvodnju ovakvim aktivnostima podići na najviši nivo i da će lokalna samouprava uvek podržati ovakve edukacije, jer mogu uroditi plodom isključivo ako predavanja drže vrhunski stručna lica.

Prethodni članci