U Zaječaru obeležen Nacionalni dan bez duvana

Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u saradnji sa Medicinskom školom iz Zaječara i Crvenim krstom, obeležili su Nacionalni dan bez duvana, u zaječarskom Srednjoškolskom centru.

Ovom prilikom, podeljen je zdravstveno promotivni materijal, a svi prisutni će mogli su da dobiju i korisne savete.

U okviru obeležavanja ovog datuma, u Kalendaru zdravlja, pušači se podstiču da ostave pušenje.

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar: Nacionalni dan bez duvanskog dima
Ivana Jordanov Miletić, šef Odseka za promociju zdravlja u ZZJZ „Timok“ Zaječar

„Cilj je da smanjimo broj pušača i da populacija shvati štetnost duvanskog dima. Odlučili smo da ovaj Dan obeležimo u Srednjoškolskom centru u Zaječaru. Najčešće korišćen proizvod od duvana u Srbiji su cigarete koje svakodneno puši 27.1 odsto stanovništva starosti od 15 godina i više, dok 15.8 odsto puši svakodnevno više od dvadesetak cigareta. Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje ‘Timok’ u Zaječaru, u svom sastavu pored brojnih savetovališta, ima i savetovalište za odvikavanje od pušenja koje je besplatno. Svi koji žele da ostave cigarete mogu u ovo savetovalište da se jave svakog radnog dana na telefon 019/422-477 lokal 4, od 07:00 do 15:00 časova. Na mesečnom nivou u ovo savetovalište se javi oko četrdesetak ljudi“, kazala je Ivana Jordanov Miletić, šef Odseka za promociju zdravlja u ZZJZ „Timok“ Zaječar.

Nacionalni dan bez duvana ove godine se obeležava pod sloganom „Svaka cigareta smeta“.

U svetu svake godine usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača koji su bili izloženi duvanskom dimu. Pored raka pluća, upotreba duvana povezana je i sa obolevanjem i od najmanje 20 drugih malignih oboljenja.

Prethodni članci