U Zaječaru održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji

U Gradskoj upravi Zaječar održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji u Zaječaru

Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine imao je 11 izmena, a E-prostor se odnosi na stvaranje uslova za direktnu onlajn dostupnost podataka svih imaoca javnih ovlašćenja koji učestvuju u procesu planiranja, na republičkom i lokalnom nivou, i odatle skraćenje vremena i smanjenje troškova potrebnih za izdavanje lokacijskih uslova i dobijanje građevinske dozvole, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović.

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji u Zaječaru

„Svi smo svesni da se menjaju standardi, uvode nove tehnologije, da se menjaju građevinski materijali, ali i onaj deo postupaka koji mi uspešno sprovodimo od 1. januara 2016. godine, a tiče se objedinjene procedure, kompletno digitalizovanog, odnosno elektronski vođenog postupka za pribavljanje građevinske dozvole. Hteli smo da unesemo dodatno još neke postupke, uvedemo nove funkcionalnosti ali i da promovišemo, da zaživi i novi deo postupka koji smo nazvali E-prostor. Srbija je na poslednjoj objavljanoj zvaničnoj biznis listi Svetske banke zauzela deveto mesto na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, dok je 2012. godine bila na 186. mestu od 187 zemalja. Naša objedinjena procedura počinje od lokacijskih uslova, a završava se upisom novoizgrađene nepokretnosti u evidenciju katastra nepokretnosti. Međutim, značajni deo nije pokriven ovim postupkom. Upravo to treba da popravi E-prostor. To je postupak u kojem će se sve informacije analogno onome što se već dešava u objedinjenoj proceduri, između imalaca javnih ovlašćenja, naručioca planskog dokumenta, odvijati u elektronskom obliku. Osnovni cilj uvođenja ovog E-prostora jeste da se svi postupci donošenja izmene planskih dokumenata učine efikasnijim. Preko E-prostora imaćemo kompletno pokrivenu oblast koja se tiče planiranja i uređenja prostora“ ističe Damjanović.

Jedan od razloga što je pristupljeno izmeni Zakona je taj što su doneti i drugi zakoni čija rešenja posredno ili neposredno utiču na rešenja sadržana u ovom zakonu.

Javna rasprava u Zaječaru je samo jedna u nizu javnih rasprava koje će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizovati do 20. februara 2023. kako bi omogućilo građanima da učestvuju u kreiranju novih rešenja.

Prethodni članci