U Zaječaru održana radionica „Interpretacija nasleđa“

GIZ je realizovao Projekat razvoja kapaciteta aktera u turizmu i kulturi u Donjem Podunavlju, u okviru programa EU za kulturno nasleđe i turizam i tom prilikom održana je radionica „Interpretacija nasleđa“ u Zaječaru.

Učesnici radionice bili su predstavnici Narodnog muzeja Zaječar, Narodnog muzeja Požarevac, Galerije „Milene Pavlović Barilli“, Ministarstva turizma i omladine, TO Grada Zaječara i TOS-a.

U Zaječaru održana radionica "Interpretacija nasleđa"

Predavač je bila prof. dr Višnja Kisić sa UNESCO Katedre za kulturnu politiku i kulturni menadžment.

U Zaječaru održana radionica "Interpretacija nasleđa"

„Bavili smo se time kako nasleđe da približimo posetiocima, kako da približimo nekim grupama koje često ne dolaze kod nas i ovde prisustvuju kustosi, vodiči, turizmolozi iz cele istočne Srbije i zajedno radimo na razvoju novih turističkih proizvoda“, istakla je Kisić.

Direktorka Turističke organizacije grada Zaječara Dragana Gogić Rajković ocenila je da su ovakva predavanja i radionice neophodne, kako bi se turistički radnici usavršili u svom delokrugu rada.

U Zaječaru održana radionica "Interpretacija nasleđa"

„Meni je zaista zadovoljstvo što su Turistička organizacija grada Zaječara i Narodni muzej ‘Zaječar’ domaćini ove radionice i ovde su predavači pametne i kreativne žene, tako da je meni lično drago što sam prisustvovala ovoj radionici. Svako ko je ovde prisustvovao mogao je mnogo toga da sazna na koji način možemo što bolje prezentovati našu ponudu“ istakla je Gogić Rajković.

Cilj radionice je unapređenje veština u tumačenju nasleđa, prilagođavanju različitim grupama publike i adekvatnoj interpretaciji.

U Zaječaru održana radionica "Interpretacija nasleđa"

„Ministarstvo turizma je prepoznalo značaj razvoja kulturnog turizma u istočnoj Srbiji koju podržava GIZ, i ne samo da je prepoznalo i podržalo razvoj na sve moguće načine. Razmenjivali smo ovom prilikom misli i ideje kako do najbolje moguće interpretacije nasleđa doći, koji će povećati broj noćenja i poseta turista i produžiti vreme boravka u Zaječaru i istočnoj Srbiji“ rekla je Danijela Vićentijević, samostalni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine.

U Zaječaru održana radionica "Interpretacija nasleđa"

„Turistička organizacija Srbije promoviše sve lepote naše zemlje, sve potencijale, sve proizvode, od banja preko planina. Interpretacija koja je tema je praktično neophodna, jer nije dovoljno imati samo lokalitet, već je potrebno znati i na koji način animirati posetioca, šta je to što će poneti sa sobom, koje utiske, koje uspomene, koje suvenire. Upravo ovo što ovde učimo o interpretaciji, sasvim sam sigurna da će doprineti kvalitetnijoj ponudi lokaliteta u istočnoj Srbiji“, kazala je Smiljana Novičić, savetnik za promociju kulturnog turizma i kulturno-istorijskog nasleđa, pri Turističkoj organizaciji Srbije.

U Zaječaru održana radionica "Interpretacija nasleđa"

Radionica „Interpretacija nasleđa“ održana je od 22. do 24. maja u Zaječaru.

Prethodni članci