U Zaječaru održana zdravstvena tribina i otvorena izložba fotografija povodom 50 godina od epidemije variole vere

Povodom 50 godina od epidemije variole vere na Kosovu 1972. godine, u Zaječaru je održana zdravstvena tribina i otvorena izložba fotografija dr Petra Paunovića u Radul-begovom konaku.

Na ovaj način Podružnica srpskog lekarskog društva, „Narodni muzej” u Zaječaru i Rajačka narodna škola zdravlja obeležili su 7. april – Međunarodni dan zdravlja.

Na tribini su govorili autor izložbe dr Petar Paunović, infektolog dr Nenad Ristović i epidemiolog dr Predrag Marušić.

Dr Petar Paunović te 1972. godine bio je jedan od retkih lekara koji su se našli na prvoj liniji fronta u odbrani od epidemije variola vere. Kako ističe dr Petar Paunović, on je u to vreme poneo i foto-aparat u lekarsku torbu, kako bi zabeležio svaki trenutak.

„Ova tribina će na neki način doprineti i u borbi protiv kovida. Sama tribina ima istorijski značaj i zdravstveno-prosvetni značaj. Ja sam jedan od retkih koji su bili na Kosovu 1972. godine kao student-specijalizant. Kada smo došli tamo, videli smo koliko to može da bude opasno, ali smo radili na vakcinaciji i sve to što smo radili na kraju je urodilo plodom. Vakcinisali smo ljude. Sve epidemije su slične, jedino se razlikuje po uzročniku i onome šta treba da se radi. U to vreme poneo sam foto-aparat i napravio sam 400 negativa, a od toga ovde je izloženo 40 fotografija”, rekao je dr Paunović.

Epidemiolog dr Predrag Marušić je podsetio da je tada bilo izgubljeno dragoceno vreme i da je to doprinelo širenju bolesti.

„Vrlo često me pitaju kakav je odnos ove pandemije u odnosu na pandemiju variole pre 50 godina. U to vreme se teško saznavalo kako je došlo do rešenja i gašenja ove epidemije. Tek prilikom drugog talasa saznalo se za epidemiju variole, pa je onda još desetak dana prošlo dok se to nije objavilo. I tu izgubljeno dragoceno vreme koje je doprinelo da se naprave metastaze epidemije. Tada je čak 18 miliona Jugoslovena bilo imunizovano što je doprinelo da se ta epidemija zaustavi”, istakao je dr Marušić.

„Mi kod ove bolesti nismo imali tipičan karantin, ali smo imali izolaciju, koja se u početku odnosila na administrativne mere. Ko je bio u kontaktu, morao se javiti, propisana mu je administrativna mera izolacije i tada su ljudi počeli sami da se pridržavaju tog karantina. Niko ne polazi od toga, koliko uzimajući u svoje ruke slobodu koja mu realno ne pripada, ugrožava svoje najbliže i sebe”, poručio je dr Nenad Ristović, infektolog.

Od 16. februara do 11. aprila 1972. godine u Jugoslaviji je od variole obolelo 175, a umrlo 35 osoba. Epidemija je otkrivena 14. marta, kada se na zaraznim odeljenjima bolnica u Prizrenu i Đakovici zateklo po četiri obolele osobe.

Izložbu fotografija dr Petra Paunovića zainteresovani mogu pogledati narednih sedam dana u Radul-begovom konaku u Zaječaru.

Prethodni članci