U Zaječaru održano „Veče španske muzike“

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta“, na letnjoj sceni „Nenad Ciganović”, u prepunom dvorištu Pozorišnog muzeja u Zaječaru, održano je „Veče španske muzike”, u izvođenju dve izvanredne umetnice iz Beograda, Marijane Radosavljević – sopran i Marije Rašić – gitara.

Publika je uživala u fantastičnoj interpretaciji više od 20 kompozicija istaknutih španskih autora Fernanda Sora, Hoakina Rodriga i Manuela de Falje.

Marijana Radosavljević je operska pevačica, stalni član i solista Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, i spoljni saradnik Hora RTS-a, a bavi se i pedagoškim radom. Osnovne i master studije solo pevanja završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu, a specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti solo pevanja i kamerne muzike.

Marija Rašić je mlada gitaristkinja i nastavnik u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „Davorin Jenko” u Beogradu, koja je nedavno završila master studije klasične gitare na „Franc List Akademiji” u Budimpešti. Nastupala je na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nacionalnih i stranih stipendija, te je osvojila više od četrdeset nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Aktivno izvodi muziku savremenih kompozitora i naručuje dela za solo gitaru i kamerne ansamble. Sem na klasičnoj gitari, Marija je nastupala na lauti, teorbi, baroknoj gitari, sapeu (indonežanskoj lauti) i električnoj gitari.

Prethodni članci