U Zaječaru promovisan tematski broj časopisa „Razvitak“ koji je posvećen Adamu Puslojiću

U Pozorišnom muzeju u Zaječaru promovisan je tematski broj časopisa „Razvitak“ koji je posvećen Adamu Puslojiću, kao uvertira u 37. Festival mladih pesnika „Mladi maj“, koji će trajati do subote 27. maja.

Direktor Ustanove Narodno poyorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić pozdravio je prisutne i zahvalio gostima iz Beograda, Negotina i drugih gradova što su se okupili na promociji 266. broja časopisa „Razvitak“, koji je posvećen velikanu pisane reči, pesniku i prevodiocu, velikom književniku, gospodinu Adamu Puslojiću, koji nas je napustio prošle godine i ostavio iza sebe prazninu koja se teško može popuniti.

Đuričić je naglasio da će Adam Puslojić živeti u našim sećanjima i kroz broja pisana dela. On je najavio saradnju sa Adamovom ćerkom, doktorom književnosti Marijom Puslojić, na realizaciji zadužbine koja bi nosila ime Adama Puslojića.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Razvitak” Vlasta Mladenović je istakao da je Adam Puslojić čovek koji je zadužio našu književnost i kulturu, a posebno Timočku Krajinu, koju je tematski proslavio u svojoj poeziji i koju je beskrajno voleo.

„Ovaj broj časopisa koncipirao sam ne kao urednik, već kao svedok višedecenijskih kulturnih aktivnosti Adama Puslojića. On je pre svega bio izuzetna ličnost, vulkanske, eruptivne energije, svestran i verujte da u tri časopisa ne bih mogao da prikažem sva njegova dela, njegov rad. Adam je debitovao upravo u časopisu ‘Razvitak’, eto i simbolike, nakon čega su usledile njegove knjige kao i prevodilački rad, (preko 80 knjiga iz rumunske književnosti), mnogo dela je preveo sa rumunskog na srpski kao i sa srpskog na rumunski i na taj način izgradio most koji je povezivao srpsku i rumunsku književnost. Prvi deo časopisa posvećen je njegovoj biografiji. Što se tiče odabira pesama, uglavnom su pesme koje su izazivale posebnu reakciju kod čitalaca, kao i mnoge druge koje su često čitane na književnim večerima. Mada u ovom časopisu najviše je onih koje su tematski vezane za Timočku Krajinu, kao i pesme koje je on posvećivao određenim ljudima, počev od supruge pa na dalje. Što se tiče književnih osvrta u ‘Razvitku’ uglavnom su to tekstovi o njegovoj poetici u celini, a ne o pojedinom knjižvnim delima“, rekao je Mladenović.

Na promociji tematskoj broja časopisa “Razvitak” stihove Adama Puslojića govorila je njegova ćerka Marija, a o liku i delu velikog pesnika govorili su i negovi prijatelji i saradnici Bratislav Bata Milanović – književnik, Višeslav Živanović – istoričar i pesnik i Bora Dimitrijević – kulturni poslenik. Svoje stihove povećene Adamu Puslojiću, objavljene u 266. Broju „Razvitka” govorili su Dragoljub Firulović, Bratislav Milanović, Višeslav Živanović i Vlasta Mladenović.

Adam Puslojić je rođen 11. marta 1943. u selu Kobišnica kod Negotina i jedan je od začetnika pesničkog pokreta pod nazivom klokotrizam. Prevodio je sa rumunskog i ruskog jezika, najviše prevodeći rumunskog pesnika Nikitu Staneskua. Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, bio je u uredništvu časopisa „Književna reč“. Bio je počasni član Rumunske akademije od 1995. godine, počasni građanin Negotina, član Srpskog PEN-kluba, član Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Dobirnik je brojnih nagrada i priznanja, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Poslednje festivalske večeri, u subotu 27. maja 2023. biće predstavljena knjiga pesama prošlogodišnje pobednice Marije Živković, a zatim je predviđen nastup ovogodišnjih sedmoro finalista, proglašenje pobednika 37. Festivala i dodela nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos i afirmaciju književnost stvaralaštva mladih. Svi programi biće organizovani u Pozorišnom muzeju.

Prethodni članci