U Zaječaru su danas porodicama sa troje i više dece uručene „ponosne kartice“

Danas je u velikoj sali Skupštine grada u Zaječaru roditeljima sa troje i više dece održana prva podela “ponosnih kartica” kojim ostvaruju popuste, a u okviru projekta “Pokret za decu tri plus”.

Kartica “Cena minus za 3+” je namenjena porodicama sa troje i više dece, a imenovana je na majku i donosi popuste u brojnim objektima na teritoriji određene lokalne samouprave. Ponosne kartice su, osim u Zaječaru gde je uručeno 56 kartica, podeljene još u 25 lokalnih samouprava.

Ovo je jedan vid da olakšamo porodicama sa troje i više dece da imaju popust u trgovinskim radnjama i privrednim subjektima koji su uzeli učešće u ovom projektu. Pravi smisao i cilj svega ovoga je da u svim lokalnim samoupravama i u čitavoj zemlji podignemo svest o tome da su porodice sa troje i više dece poslednja linija odbrane Srbiji, odnosno da su potrebne ovoj zemlji kako bi ona opstala i kako bi naši mladi ljudi krenuli stopama tih porodica. Lokalna samouprava Zaječar pokazala je veliko interesovanje da kartice „Cena minus za tri plus“ stignu u ovo mesto. Zaječar se na ovaj način pridružio ostalih 25 lokalnih samouprava koliko je u našem članstvu i postao direktan partner Pokreta za decu “Tri plus“, usvaja naše predloge i mere, pomaže nam da zajedno predlažemo ostale mere socijalne podrške i socijalne politike. Kada smo krenuli sa tom idejom kako promeniti svest u Srbiji, krenuli smo od peticija, za koje su građani pokazali veliko interesovanje da se priključe ovome. Ponosni smo na to što za 4 godine rada imamo 25 lokalnih samouprava koje su ušle u ovu priču, i da još mnogo toga čeka na realizaiju, a da je interesovanje u Srbiji zaista veliko”, rekla je Daliborka Nestorović, potpredsednica Pokreta za decu „Tri plus“.

“Sam projekat podrazumeva buđenje svesti na taj način što ćemo mi i svi oni koji su dobili popuste početi da menjamo tu svest. Ova ponosna kartica glasi na vaše ime i namerno smo dali naziv „ponosna“. Višečlane porodice su heroji današnjeg vremena. Kako bi nas u budućnosti bilo isto kao i danas, potrebno je da kod građana probudimo svest o tome da je bitno da nas bude više. Naš najveći neprijatelj jeste bela kuga. Ako se bela kuga nastavi, bojim se da ćemo izgubiti zemlju i našu obavezu da je sačuvamo. Ova ponosna kartica glasi na vaše ime i na neki način društvo vam se na ovaj način odužuje što ste rađali za spas grada Zaječara. Mi smo sa gradonačelnikom Zajačara pričali o još mera koje ćemo predlagati. Razgovaramo i sa nekim javnim preduzećima kao što je „EPS“, „Srbija gas“. To nije neka privilegija, već se radi o jedno veliko „Hvala“ što ste mislili na budućnost naše zemlje”, kazao je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu “Tri plus”.

Grad Zaječar je prepoznao ovakvu jednu inicijativu i zahvalni smo ljudima iz „Tri plus“ što su prepoznali naša zalaganja i izašli nam u susret. Svesni smo da broj rođenih u odnosu na umrle u Zaječaru je 1:3, pa čak počinje da ide i naviše i da dosta naših mladih u potrazi za poslom i nekim boljim životom odlazi odavde. Nama je u narednom periodu jedan od glavnih zadataka da zaustavimo iseljavanje naših mladih, da im omogućimo da osnuju svoje porodice i da ih motivišemo da imaju što više dece. Mi ćemo svaku ovakvu inicijativu podržati. Zahvalan sam i svim našim preduzetnicima i privrednim subjektima koji su prihvatili ovu ideju i ponudili svoje popuste. Videćemo i sa javnim preduzećima i ustanovama da i kod njih postane moguće da se dobiju neki popusti”, poručio je Saša Ivanović, član Gradskog veća grada Zaječar.

Prethodni članci