U Zaječaru svečano otvoren VII Festival hrišćanske kulture

Festival hrišćanske kulture, sedmi po redu, svečano je otvoren u porti Saborne crkve u Zaječaru, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Ilariona i sveštenstva Eparhije timočke, gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i mnogobrojnih vernika.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion istakao je da se nada da će Zaječar postati prepoznatljiv po Festivalu hrišćanske kulture i Festivalu duhovno dokumentarnog filma.

„Sa velikom radošću smo okupljeni na ovom svetom mestu i u velikom broju i to sa svih strana. Raduje nas broj ljudi koji nas prati i što smo svih ovih godina imali bogate sadržaje. Okupljamo se radi blagodarnosti Bogu. Nadam se da će Zaječar postati prepoznatljiv po Festivalu hrišćanske kulture i Festivalu duhovno dokumentarnog filma, kao što je i prepoznatljiv po Gitarijadi i mnogim drugim sadržajima. Nadam se da ćemo uspešno realizovati i ovaj sedmi Festival hrišćanske kulture“, rekao je vladika Ilarion.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kazao je da je Festival hrišćanske kulture iz godine u godinu sve bolji i sadržajniji što se tiče programa.

„Stvarajući ovaj Festival, naša Eparhija i svi mi koj potpomažemo Festival hrišćanske kulture, trudili smo se iz godine u godinu da ga uspešno realizujemo. Misija i crkve i vere jeste da dobrotom i ljudskošću pobedimo svako zlo. Zato organizujemo i ovaj Festival, zato se okupljamo i na litijama i nadam se da je većina nas shvatila da od jedinstva među ljudima, nema boljeg spasenja. Hvala što ste došli u ovolikom broju“, poručio je Ničić.

Prisutnima se obratila i Jelena Popović, čiji je film prošle godine „Čovek božji“ otvorio Festival duhovno dokumentarnog filma u Zaječaru. Na svečanom otvaranju ove godine Festivala duhovno dokumentarnog filma biće prikazan ukrajinski film „Gde si Adame?“ u trajanju od 80 minuta, redielja Aleksandra Zaparoščenka.

VII Festival hrišćanske kulture počeo je arhijerejskom liturgijom na Feliks Romulijani, a nakon svečanog otvaranja održano je predavanje „Moderna i hrišćanska kultura” oca Rafaila Boljevića.

Takođe, na Trgu oslobođenja u Zaječaru priređen je koncert Danice Crnogorčević, koja je svojim glasom i pesmama oduševila sve prisutne.

Njena pesma „Veseli se srpski rode“ koja je objavljena na Vidovdan 2020. godine, postala je nezvanična himna i simbol istorijskih litija za odbranu pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori. 

VII Festival hrišćanske kulture trajaće do 21. septembra, dok će Festival duhovno dokumentarnog filma biti održan od 16. do 18. septembra 2022. u Zaječaru.

Tokom drugog dana Festivala hrišćanske kulture, danas (15. septembra), od 18:00 sati u Radul-begovom konaku u Zaječaru biće priređena izložba „Slikarska hodočašća” Dragoljuba Stankovića i Miodraga Milutinovića. Od 19:00 sati u porti zaječarske Saborne crkve biće održano predavanje „100 godina od vaspostavljanja Patrijaršije SPC i 100 godina posle” prof. Miloša Kovića.

Organizatori Festivala hrišćanske kulture su: Eparhija timočka, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Zaječar sa institucijama kulture i Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Prethodni članci