Udruženja „Dečiji centar Zaječar“ i „L down“ predala peticiju za stopiranje iseljenja iz svojih prostorija

Udruženja „Dečiji centar Zaječar“ i „L. down“ predala su danas peticiju za stopiranje iseljenja iz njihovih prostorija Gradskoj upravi, dok ista ne obezbedi nov adekvatan prostor za ova dva udruženja.

Dobili su potpis i overu da je upućen zahtev i peticija gradonačelniku Zaječara, Bošku Ničiću, koji je dužan da u roku od 15 dana da odgovor po svim pravnim aktima. „Peticiju je potpisalo u ovom trenutku preko pet hiljada ljudi. Ovo je peticija za stopiranje iseljenja dok Gradska uprava ne obezbedi prostor za ova dva udruženja. Prostor koji podrazumeva prizemnu kuću i dvorište. Suština je da u tom dvorištu treba da trče deca i da za sve postoji način kako možemo da se dogovorimo. Deca ne treba da trpe nijednog trenutka. U ovom trenutku smatramo, da naša udruženja L down i Dečiji centar treba da rade na isti način i da na isti način primenjuju inkluziju u praksi i na delu. Drago mi je što imamo peticiju saopštenja, ali ovo je saopštenje koje je podržalo 58 organizacija iz Srbije i okoline, kao i mreža organizacija dece Srbije koja broji više od 100 članica. Za nekoliko dana smo uspeli da sakupimo toliko potpisa, ali potpisi se nastavljaju. Bitno je da svi zajedno imamo tu podršku.“ – kazala je Selena Ristić Vitomirović.

Većina gradova ima personalne asistente. Ne smemo da diskriminišemo ni odrasle osobe, a ni decu sa posebnim potrebama. Radi se o humanosti, mentalnom zdravlju dece, o mentalnom zdravlju populacije celog grada Zaječara.“ – ističe Čedomirka Stanojević.

Od sada ćemo moći da konkurišemo na svim konkursima na kojima nismo mogli da konkurišemo. Iskreno se nadam da će doći do rešenja jer ono što mi radimo nije samo borba za prostor, već je borba protiv diskriminacije. Sva deca moraju da se osećaju kao građani prvog reda zato što to i jesu.“ – dodaje Ristić Vitomirović.

Prethodni članci