Udruženje “Izvor” iz Knjaževca predstavilo se na Smotri narodnog stvaralaštva “Zlatne niti” u Vrnjačkoj Banji

U Vrnjačkoj Banji održana je Smotra narodnog stvaralaštva “Zlatne niti”, na kojoj je učešće uzelo i knjaževačko Udruženje za negovanje tradicije “Izvor”.

Udruženje “Izvor” predstavilo se veličanstvenim haljinama, koje su privukle pažnju mnogih domaćih i stranih posetilaca, kao i lepo aranžiranim štandom. Na kraju programa, organizovana je i modna revija, te su posetioci imali priliku da vide haljine koje su nosile devojke iz Ugostiteljske škole. Ocenjene su od svih kao nešto izuzetno i jedinstveno u Srbiji, kao prepoznatljiv brend Udruženja “Izvor”, ali i opštine Knjaževac.

Zbog svoje prepoznatljivosti i svedene ležernosti, haljine ukrašene motivima iz knjaževačkog kraja, nosiće hor u Beču, jer se upravo za tu priliku izrađuju. Ponuda iz Beča došla je nakon što su ove haljine pažnju javnosti privukle i u Torinu na modnoj reviji.

“To je stvarno prestiž, jer šijemo za hor koji će nastupati na horskim svečanostima u Berlinu, pri našoj dijaspori. Drugog dana došli su izlagači iz Guče i pozvali nas da nastupimo sa revijom u Guči. Imaćemo tamo i svoj štand. Jer mi imamo pet bleh orkestara koji su u Guči ostvarili zapažene rezultate”, rekla je Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja “Izvor”.

Udruženje “Svitac” je takođe učestvovalo na manifestaciji “Zlatne niti”, imali su poseban štand i predstavili svoj rad.

Cilj ove manifestacije je očuvanje narodne tradicije, običaja i kulture. Učesnici smotre „Zlatne niti“ predstavili su umeće veza, zlatoveza, tkanja, pletenja i šivenja, a posetioci su mogli da probaju jela spremljena po starim i skoro zaboravljenim receptima.

Manifestacija je održana u organizaciji Društva žena “Zlatne niti” i Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Prethodni članci