Udruženju „Izvor“ iz Knjaževca diploma i tri zlatna nivoa

Multietnički hobi klub “MIRK” iz Subotice i Forum žena “Mali Iđoš” organizovali su Međunarodnu izložbu ručnih radova i kolekcionarstva, popularni MIRK. Ovom prilikom, nagrađeno je i Udruženje „Izvor“ iz Knjaževca.

Suorganizator je Sekcija za ručne radove “Dalija”, aktivna u okviru KUD “Petefi Šandor” iz Malog Iđoša.

Udruženje za negovanje tradicije “Izvor” iz Knjaževca predstavilo se na MIRK-u kolekcijom kecelja, haljina i jastuka i nagrađeno je Zlatnim nivoom za etno haljine, Zlatnim nivoom za vezene jastuke i Zlatnim nivoom za kolekciju autentičnih kecelja.

„Ako gledamo sajmove za ovih 20 godina gde mi nastupamo i idemo, ovo je jedna najveća manifestacija, ne po broju ljudi i posetilaca, nego po broju izloženih radova i njihovoj raskoši. Zato se i zove Međunarodna izložba rukotvorina. Tu izlažu i kolekcionari. Izložba sadrži preko dve hiljade radova, radi se isključivo o vezu, različitim tehnikama veza, ali su tu i kolekcionari, sakupljači, i to je nešto veoma retko što se može videti. Želela sam da prikažem kako izgleda timočki vez, a nosila sam i 26 pari čarapa vezenih timočkim vezom. Sledeće godine, Bože zdravlje, na otvaranju dobijamo majstorsko pismo jer smo sad stekli zvanje majstora”, poručila je Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja „Izvor“ iz Knjaževca.

Kolekcija kecelja knjaževačkog Udruženja “Izvor” broji 42 kecelje, među kojima su kosovske kecelje, kecelje iz Budžaka, Zaglavka i Timoka. Rađene su na plišu sa svilom, na mašinici, a ima i tkanih kecelja, među kojima je najvredniji primerak star 126 godina.

Manifestacija okuplja blizu dve hiljade učesnika sa teritorije cele Vojvodine, iz uže Srbije, kao i iz Mađarske i Hrvatske. Mali Iđoš bio je domaćin ove manifestacije od 10. do 14. aprila 2023.

Prethodni članci