Upozorenje: Povećan rizik od požara na otvorenom prostoru

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Takođe, podsećaju se građani da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda.

Na području Policijske uprave u Zaječaru, od početka februara evidenitran je 101 požar, od kojih 46 na otvorenom prostoru, dok je za isti period protekle godine evidentirano ukupno 84 požara, od kojih je 3 bilo na otvorenom prostoru.

,,Ukoliko primetite požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj telefona 193.“ – apeluju iz Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.  Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Prethodni članci