Uručen ugovor: Modernizacija parking sistema u gradu Zaječaru

U Regionalnom inovacionom startap centru u Čačku danas je priređena svečana ceremonija uručenja ugovora gradovima i opštinama, dobitnicima sredstava u okviru Programa podrške u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja za 2024.godinu.

Ugovor za projekat ,,Sistem organizacije parkinga sa označavanjem parking mesta” gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću na svečanosti u Čačku, uručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Projektom je predviđena modernizacija parking sistema u gradu Zaječaru, odnosno uvođenje sistema zauzetosti parking mesta, za uži centar grada, za “crvenu zonu”, montaža i konfiguracija 140 parking senzora, a pored navedenog, projekat predviđa i postavljanje sistema za kontrolu i naplatu parkinga na nekoliko lokacija u gradu, u delovima grada gde postoji velika potreba za parkingom (garaža Maksi u Krfskoj ulici i Zelena pijaca u ulici bulevar Zorana Đinđića, kao i softver i hardver ručne naplate i samonaplate parkinga za dve javne garaže).

Realizacijom projekta grad Zaječar želi da reši nekoliko problema i podstakne bolje upravljanje parking prostorom, a označavanje parking mesta i implementacija sistema može dovesti do bolje kontrole parkinga, smanjenja nepravilnog parkiranja i boljeg upravljanja dostupnim parking mestima.

Efikasnije upravljanje parkingom može doprineti smanjenju saobraćajnih zagušenja u gradu, jer smanjuje pretraživanje parking mesta.

„Koncept unapređenja drumskog transporta i saobraćaja u gradu Zaječaru je nešto ka čemu težimo, a strateško opredeljenje je uvođenje pametnih rešenja sa ciljem sistemskog unapređenja kapaciteta parkiranja u gradu. Realizacijom ovog projekta svako će uz pomoć mobilnog telefona moći da pronađe slobodno parking mesto.“ – naglasio je gradonačelnik Ničić.

Sistem za kontrolu parkiranja i naplatu predviđen je za objekte sa velikim brojem parking mesta i povećanom frekvencijom saobraćaja.

Učešće Ministarstva je 15.000.000,00 dinara, dok će Grad Zaječar izdvojiti 20.927.068,80 dinara, a ukupna vrednost projekta sa PDV-om je 35.927.068,80 dinara.

U kraćem razgovoru nakon svečanosti, ministar Vesić i gradonačelnik Ničić dogovorili su sastanak u toku juna meseca, na kome će biti reči o nastavku radova u ulicama III mesne zajednice, nastavku rehabilitacije puta ka Brusniku kao i o projektu kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda.

Info: zajecar.info

Prethodni članci