Uručeni ugovori poljoprivrednim udruženjima u Negotinu

Predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković, juče je uručio ugovore poljoprivrednim udruženjima čije projekte i aktivnosti je lokalna samouprava podržala u okviru Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u opštini Negotin za tekuću godinu. Svečanom uručenju ugovora prisustvovao je i Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

„Ove godine najznačajniji projekat koji je dobio najviše sredstava je projekat Udruženja „Voćar“ iz Karbulova koji je urađen u saradnji sa našom službom. Ovim projektom lokalna samouprava će preko udruženja obezbediti bolji rad protivgradnih stanica u našoj opštini, obezbeđenjem naknada strelcima u visini od 4.000 dinara, što je pomoć svim poljoproivrednim proizvođačima. Podržali smo i projekat Udruženja za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma iz Rogljeva. Smatram da je to jedna od naših razvojnih šansi posebno kada se budu realizovali projekti uređenja pivnica u Rajcu i Rogljevu,čija je izrada projektno-tehnička dokumentacija u završnoj fazi. Podržali smo Udruženje pčelara koje je najjače udruženje u opštini Negotin i čiji rad lokalna samouprava kroz agrarni budžet prati godinama kao i Udruženje stočara koje ćemo od naredne godine podržati u većoj meri s obzirom da treba popraviti stanje u ovoj oblasti poljoprivrede”, kazao je predsednik Veličković.

Opština Negotin je kroz Agrarni budžet za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede opredelila iznos od 2,5 miliona dinara. Najveći iznos od 1.900.000 dinara dobilo je Udruženje „Voćar” iz Karbulova koje želi da kroz angažovanje protivgradnih strelaca pospeši razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine Negotin. „Ovo je zajednički model sa lokalnom samoupravom. Vrlo lako i jednostavno smo se dogovorili da mi izađemo s projektom gde ćemo uvrstiti protivgradnu zaštitu što je odobreno od Opštinskog veća. Svi protivgradni strelci biće finansirani sa dodatnih 4.000 dinara iz opštinskog budžeta. Ovo je je jedan vid ispoljaanja šire odgovornosti od lokalne samouprave i našeg udruženja, kada je već takva mogućnost postojala jer je činjenica je da svake godine postoji rizik od šteta koje nanose gradonosni oblaci. Mi smo bez bilo kakve rezerve ušli u pravljenje projekta a zatim i njegovu realizaciju”, istakao je Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja voćara „Voćar” Karbulovo.

Udruženju za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma „Rogljevačke pivnice” Rogljevo za organizaciju manifestacije „Krajinska berba” odobreno je 370.000 dinara. „Ovo je četvrti projekat koji podržava lokalna samouprava, a treći za manifestaciju obzirom na to da prošle godine zbog pandemije nismo organizovali „Krajinsku berbu“. Ove godine dobili smo sredstva za organizovanje manifestacije koja obuhvata običaje odlazak u vinograd, povratak, gaženje grožđa, biranje najlepše beračica i nadamo se da ćemo imati dosta posetilaca. Konkurisali smo i kod Ministarstva turizma i očekujemo da će nam odobriti sredstva s obzirom da se naš projekat nalazi na 15. mestu od 200 udruženja”, istakla je Gorica Jovanović iz Udruženja „Rogljevačke pivnice”. Agrarnim budžetom lokalna samouprava podržala je i projekte Društva pčelara „Hajduk Veljko” Negotin sa 130.000 i Udruženja odgajivača domaćih životinja „Hajduk Veljko” Negotin sa 100.000 dinara.

Foto: negotin.rs

Prethodni članci