Uskoro zaštita geografskog porekla brenda „Rtanjski med“

Boljevac koji volimo - Rtanjski med

Na svetskom i domaćem tržištu postoji široka lepeza proizvoda koji su prepoznatljivi po kraju gde se proizvode. Kako bi se ti proizvodi izdvojili od ostalih, neophodna je i zaštita geografskog porekla određenog proizvoda. „Rtanjski med“ će uskoro biti prepoznatljiv na tržištu, jer će dobiti oznaku geografskog porekla.

Opština Boljevac i Opština Sokobanja formirale su lokalnu akcionu grupu, a jedan od projekata je, koji je trenutno u završnoj fazi, jeste i zaštita geografskog porekla „Rtanjskog meda“. Brend „Rtanjski med“ od velikog je značaja i za proizvođače i za kupce, ističe Dejan Kostandinović, pomoćnik predsednika opštine Boljevac.

Boljevac koji volimo - Rtanjski med
Dejan Kostandinović – pomoćnik predsednika opštine Boljevac

„To je javno privatno civilno partnerstvo na teritoriji obe opštine. Došli smo do završne faze projekta i u pitanju su četiri udruženja na teritoriji obe opštine. Urađena je i analiza i elaborat kako bi ’Rtanjski med’ zvanično trebao da izgleda i po ambalaži, a i po sastavu i ukusu. Najverovatnije ćemo sledeće godine i zvanično proglasiti i zaštititi njegovo geografsko poreklo i da ga kao takvog plasiramo na tržište. Od toga bi najviše koristi imali proizvođači, a i kupci koji bi znali da kupuju jedan prirodan proizvod u odnosu na gomilu plagijata koji postoje na tržištu. S druge strane kao brend radi na promociji i same opštine Boljevac“, kaže Kostandinović.

Pored „Rtanjskog meda“, Boljevac ima i zaštićen i „Krivovirski kačkavalj“ i „Rtanjski čaj“, koji su još ranije dobili zaštićeno geografsko poreklo.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članci