Uspešno izvedena premijera predstave „Antigona“

U zaječarskom teatru sinoć je uspešno izvedena premijera predstave „Antigona“, po drami Sofokla, u adaptaciji i režiji Nenada Todorovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Кomad Antigona je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije. Njan etički temelj i koren iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo. Pobuna nejake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašan kraj kao produkt borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnom izdaji, biće inspiracija remek delima koja će biti napisana kroz vekove koji nam prethode. Ova naša Antigona je nastala kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone, kroz Eshilovu Sedmoricu protiv Tebe, ali i kroz songove koji su drsko umetnuti. I srušiće ta amazonka surovog vladara životom svojim. Ali doći će gori. Uzvišenost tragične pobune protiv društva cirkusa, vapaj za pravdom u klovnovlendu, to je naša Antigona na rolerkosteru kapitalizma.

U predstavi učestvuju glumci zaječarskog i prištinskog pozorišta, spoljni saradnici i muzički bend. Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, scenski pokret i koreografija: Isidora Stanišić, autor patoloških nalaza: dr Vladimir Jakšić. Tehničko rešenje, izrada i montaža scenografije kao i izrada kostima, tehnička ekipa zaječarskog pozorišta. Igraju: Milica Burazer, Igor Damnjanović, Ivana Bartunjek, Tamara Tomanović, Gabrijel Bećarević, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević. Muzičari: Ivan Jovanović, Boris Pažin/ Dimitrije Mojsijević, Filip Obradović, Milica Božović, Jelisaveta Čivović /Ivana Кonatar i Matija Čivović.                                                           

Sa predstavom „Antigona“ ansambli dva pozorišta gostovaće krajem meseca u Crnoj Gori. Turneju će započeti 26. novembra, učešćem na 17. Меdjunarodnom festivalu glumaca „Nikšić 2021.“ Potom će 27. novembra, „Antigona“ biti izvedena u Herceg Novom, a 28. novembra u Kotoru. Da podsetimo, „Antigona“ je posle predstave „Žene iz Troje“ drugi komad koji je rađen u koprodukciji zaječarskog i prištinskog pozorišta.

Prethodni članci