Veče posvećeno Zaječarcu Berislavu Popoviću sutra u zaječarskom pozorištu

Posveta kompozitoru Berislavu Popoviću u zaječarskom pozorištu

Veče posvećeno zaječarcu Berislavu Popoviću, kompozitoru, muzičkom teoretičaru i jednom od nosilaca muzičkog života u Jugoslaviji, biće održano u zaječarskom pozorištu, sutra (19. marta).

Ovaj događaj biće organizovan povodom obeležavanja godišnjice rođenja i smrti čuvenog kompozitora (1931-2002).

Zaječarcima će se predstaviti: muzikolozi mr Ana Kotevska, predsednica Muzikološkog društva Srbije; dr Tijana Popović Mlađenović, profesorka na FMU u Beogradu i kćerka kompozitora; dr Milan Milojković, Zaječarac, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; pijanista Uki Ovaskainen i članovi Novosadskog duvačkog kvinteta.

Biće održano predavanja o životu i delu Berislava Popovića, sa posebnim akcentom na njegov boravak u gradu tokom detinjstva i mladosti, uz ekskluzivne informacije iz privatne arhive kao i koncert njegove muzike, kome bi prethodila zaječarska premijera dokumentarnog filma o Berislavu Popoviću.

Organizatori ovog događaja su: Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“-Zaječar, Muzikološko društvo Srbije i Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu-katedra za muzikologiju. 

Početak je u 18:00 sati.

Ulaz je besplatan.

Ovim povodom je početkom decembra u Beogradu održan naučni skup o životu i delu ovog značajnog autora, snimljen je dokumentarni film u produkciji Sokoj-a i FMU (režija Vladimir Milisavljević), a održan je i autorski koncert u sali Beogradske filharmonije.

Berislav Popović (Zaječar, 1931 – Beograd, 2002) je bio jedna od najznačnijih muzičkih ličnosti novije srpske istorije, posvećeni stvaralac, ugledni profesor, originalni muzički teoretičar i jedan od markantnih nosilaca muzičkog života sredina u kojima je delovao još od svojih mladalačkih dana i, nadalje, tokom čitave druge polovine 20. veka.

Rođen u porodici intelektualaca u Zaječaru (otac Berislava Popovića je bio čuveni pedijatar Dimitrije Mitke Popović, po kojem je nazvana i jedna ulica u gradu), vrlo rano je započeo da svira klavir, da biza vreme gimnazijskih dana isticao se kao jedan od nosilaca muzičke kulture zaječarske omladine posleratnog perioda. Godine 1966. godine, završava Muzičku akademiju u Beogradu , Nastavnički odseki Odsek za kompoziciju.

Prethodni članci