Velika retrospektivna izložba „Večito“ u Knjaževcu

Izložba “Večito” posvećena stogodišnjici rođena arhitekte Bogdana Bogdanovića, biće otvorena u četvrtak 15.06.2023. u 19 časova u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac. O izložbi će na otvaranju govoriti autorka mr Mare Janakova Grujić, istoričarka umetnosti i msr Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč), nakon beogradske premijere prošle godine, nastavlja život u Galeriji Zavičajnog muzeja Кnjaževca, u periodu od 15. juna do 28. jula ove godine. Кnjaževac kao grad poseduje jedno od značajnih dela ovog srpskog graditelja – Spomen-park istoriji za oslobođenje Кnjaževca 1804-1945, te je ovom memorijalu posvećena posebna monografska postavka u okviru izložbe.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja, projekcije dokumentarnog filma o Bogdanovićevom stvaralaštvu, kao i serija dečijih kreativnih radionica na temu simbola i crteža namenjena svim predškolcima ovoga grada (16. juna). Posetioci će na izložbi moći da upoznaju celokupno stvaralaštvo Bogdanovića, posebnom virtuelnom projekcijom biće provedeni kroz sve spomenike, a u okviru monografskog korpusa o Spomen-parku prvi put će imati prilike da vide fotografije iz porodične zaostavštine klesara koji su realizovali Bogdanovu zamisao – temačke kamenoresce.

Кnjaževačka postavka izložbe „VEČITO“ realizovana je kroz saradnju sa lokalnim stručnjacima i institucijama: Narodnom bibliotekom „Njagoš“ iz Кnjaževca, Istorijskim arhivom Zaječara, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niša, SUBNOR Кnjaževac. U prikupljanju podataka i istoriografske građe učestvovali su i pojedinci – savremenici i hroničari izgradnje Spomen-parka, kojima će na svečanosti biti uručene zahvalnice.

Autor, kustos i likovni identitet izložbe: mr Mare Janakova Grujić
Organizator: Zavičajni muzej Кnjaževac
Pokrovitelji: Zavičajni muzej Кnjaževac, Opština Кnjaževac i Ministarstvo kulture RS
Trajanje: 15. jun – 28. jul 2023.
Svečano otvaranje: četvrtak, 15. jun, 19 sati, Galerija Zavičajnog muzeja Кnjaževac

Prethodni članci