Veliki broj kulturnih dešavanja u Boru tokom leta

I ove godine sve Borane i njihove goste očekuje bogat i sadržajan program kulturnih dešavanja, prezentacije kulturnog stvaralaštva i tradicije tokom celog leta, a leto će obeležiti sabori, festivali i tradicionalne manifestacije.

Nakon uspešno obeleženog Svetskog dana muzike na platou ispred Doma kulture i Festivala omladinskih folklora koji je bio održan u Šarbanovcu, nastavlja se sa tradicionalnim manifestacijama i promocijom bogate tradicije ovog dela Srbije.

Na Borskom jezeru, od 1. do 3. jula biće organizivan moto skup koji već tradicionalno okuplja ljubitelje vrelih guma i dobre rok muzike. Manifestaciju organizuje Udruženje Roling vils (Rolling Wheels) Srbija uz podršku grada Bora, a pored bogatog programa predviđena su i dva večernja koncerta.

Nakon dvogodišnje pauze uslovljene korona virusom, predstojećeg vikenda a povodom 60 godina od obeležavanja, u selu Donja Bela reka biće održani „Susreti sela“. Učešće su uzela sva kulturno umetnička društva koja će predstaviti vlašku kulturu i tradiciju. Program će biti otvoren svečanim defileom od škole i crkve u selu do restorana „Lastino gnezdo“ gde će se manifestacija nastaviti. Svi nastupi biće revijalnog karaktera, a nosilac manifestacije je Centar za kulturu grada Bora.

Tokom celog leta, počev od 12. jula u Oštrelju će biti održan tradicionalni Međunarodni sabor „Petrovdan fest“. Dva dana nakon toga biće organizovan Sabor narodnog stvaralaštva u Luki, koju organizuje Mesna zajednica Luka u saradnji sa kulturno umetničkim društvom iz istog sela. Sabor će takođe biti organizovan i u drugim selima, Slatini, Bučju, Metovnici, Gornjanu i Zlotu.

Još jedna manifestacija koja se odnosi na očuvanje kulture, tradicije i na oživljavanje sela jesu „Miholjski susreti sela“ koji se organizuju već drugu godinu za redom pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Grad Bor je jedana od 78 lokalnih samouprava koje su dobile novčana sredstva za realizaciju jedne lepe i sadržajne manifestacije. Predviđena su nadmetanja u oblasti sporta, kulinarska nadmetanja i drugi programi koji će biti prilagođeni svim uzrasnim kategorijama.

Borsko kulturno leto, kao i predhodnih godina biće organizovana na platou ispred Doma kulture, sa akcentom na najmlađe. Dečije predstave biće organizovane dva puta nedeljno. Ove godine bilo je dosta predloga od strane lokalnih udruženja koji su bili zainteresovani da predstave svoj program tokom održavanja Borskog kulturnog leta.

Kao i svake godine, Bioskop „Zvezda“ biće otvoren za sve posetioce do 5. jula nakon čega će uslediti letnja pauza do septembra meseca.

Prethodni članci