Veliki dan za grad Bor: Za potrebe dijagnostičkog centra Opšte bolnice u Boru zvanično pušten u rad skener

Ovo je veliki dan za grad Bor. Za potrebe dijagnostičkog centra Opšte bolnice u Boru, danas je zvanično pušten u rad skener za čiju kupovinu su odvojena novčana sredstva iz lokalnog budžeta. Takođe, u rad je pušten još jedan skener koji je obezbeđen iz donacije Ministarstva zdravlja.

U prošloj godini Grad Bor je iz lokalnog budžeta odvojio 475 miliona dinara za nabavku opreme dok je u ovoj godini odvojeno skoro 200 miliona dinara.

„Kupili smo mnogo opreme koju su tražili naši lekari. Ideja i zadatak nam je da Bor postavimo na mesto gde treba da bude, odnosno da bude prvi u regionu kada je dijagnostika u pitanju i da ima sve potrebne uslove za brzo reagovanje. Aparati novije generacije lekarima će omogućiti da u najkraćem roku donesu odluku o lečenju ili postavljanju dijagnoze pacijentima. Pored skenera i magneta, obezbedili smo novac za najsavremeniji ultrazvučni aparat i mnoge druge operativne aparate za hirurške intervencije. Nastavljamo i dalje da ulažemo u naše zdravstvene ustanove, Grad Bor je pokrenuo proceduru za izgradnju nove bolnice. Do kraja godine u planu je da se krene sa projektovanjem i da Bor za dve godine dobije jednu savremenu bolnicu. U prethodnom periodu obezbedili smo mnogo vozila koji su neophodni za rad zdravstvenih ustanova. Ideja nam je da u 2024. godini obezbedimo i stanove za naše mlade kadrove, tako što će Grad Bor obezbediti stambene objekte ili ih kupiti za potrebe lekara koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Kada imate ovakvu aparaturu i uslove za rad, siguran sam da će veliki broj mladih lekara dolaziti u Bor”, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ovo je pokazatelj da lokalna samouprava, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, ozbiljno radi na unapređenju zdravstvene zaštite. Nakon magnetne rezonance, koja će stići u Dom zdravlja krajem avgusta meseca, Bor će postati Regionalni dijagnostički centar.

„Na veliko zadovoljstvo danas smo pustili u rad dugo očekivani skener. Počinju oba skenera da rade, što znači da će naši sugrađani imati potpunu zaštitu u smislu dijagnostike i neće morati da idu van svog grada. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi dobili smo skener ’Philips’ koji je jedan od vodećih aparata. Ovakav aparat poseduje mali broj ustanova”, istakla je dr Ana Golubović Spasojević, direktorka Opšte bolnice u Boru.

Novi aparati će smanjiti liste čekanja a dnevno će, na jednom aparatu, moći da se obavi 12 pregleda. Aparati novije generacije će olakšati rad i skratiti vreme pregleda lekarima dok će pacijentima pružiti bolju uslugu.

Prethodni članci