Vladimir Đuričić, direktor pozorišta, najavio bogat program za ljubitelje kulture

Narodno pozorište Timočke krajine –  Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i ove godine priprema bogat program za ljubitelje kulture  iz Zaječara i Timočke krajine. Već u subotu 2. februara biće obeležen Dan pozorišta. Toga dana pre 72 godine odigrana  je prva predstava zaječarskog teatra „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova. Tim povodom, u zaječarskom pozorištu biće izveden mjuzikl „Cigani lete u nebo“ u režiji Desimira Stanojevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš.Biće uručene jubilarne nagrade nekolicini radnika ustanove, a svečanosti će prisustvovati  i zamenik ministra kulture Republike Bugarske Rumen Dimitrov, koji će boraviti u radnoj poseti Zaječaru, istakao je Vladimir Đuričić direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“. Zaječar će biti stub za proširenje kulturne saradnje Srbije i Bugarske, jer će delegacija Grada Zaječara uskoro boraviti u Sofiji, gde će preneti svoja iskustva u organizovanju ,,Dana Zorana Radmilovića“ s obzirom na to da tamo žele da organizuju sličan festival.
Đuričić je  najavio turneju zaječarskog pozorišta po Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj, radi proširenja saradnje sa  tamošnjim teatrima. Pozorište „Zoran Radmilolvić“  gostovaće sa predstavom „Bizarno“ Željka Hubača u Vinkovcima, Virovitici, Banja Luci i Loznici, u drugoj polovini februara.
Posle Uskrsa započeće rad na predstavi „Trojanke“ koju će režirati Nebojša Bradić, a radiće se u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine. Predstava će otvoriti  Festival antičke drame na Romulijani koji se planira tokom leta.
Prema rečima direktora Đuričića, u aprilu će biti organizovan 10. po redu dečji festival, koji će i ove godine imati međunarodnu dimenziju, a posebno interesantno je da će gostovati i i predstava iz Kine , iz provincije Henan. Ove godine biće organizovan i Prvi festival klasične muzike u Zaječaru. Takođe, pozorište će sa Udruženjem Roma iz Zaječara realizovati predstavu „Đelem , đelem“ u kojoj će osim glume biti i dosta igre.U planu su i tematske, edukativne  predstave u saradnji sa školskom  i policijskom upravom u Zaječaru, namenjene deci , u kojima će biti reči o opasnostima  od požara i u saobraćaju.
Narodno pozorište Timočke krajine-  Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ organizovaće zajedno sa Školom argentinskog plesa „Alegrija“ iz Zaječara humanitarni program za pomoć malom Nemanji Jovanoviću  i njegovoj porodici  koja veoma teško živi,  7. februara 2019.godine,  u 19 :00 sati , u sali pozorišta. Prema rečima Tatjane Paunović, predstavnika „Alegrije“, program će biti organizovan na njenu inicijativu, a osim instruktora plesa u programu će učestvovati Gradsko pevačko društvo „Stevan  Mokranjac“, Gradski folklorni ansambl „Zora“ i Trio nastavnike muzičkih škola iz Zaječara i Negotina. Cena karte je 250 dinara, a građani koji žele moći će da doniraju i više para za pomoć  porodici Jovanović. Kako ističu organizatori, oni ne znaju koliko je para skupljeno za Nemanju do sada i koliko je pomogla država a koliko ljudi dobre volje,  ali žele da i oni pomognu koliko mogu.
U Zaječarskom teatru priprema se predstava „Bliskost“ Patrika Marbera. Prema rečima rediteljke Snežane Udicki, prvo je nastala predstava , pa onda i film  „Bliskost“, dobitnik brojnih nagrada. Radi se o ljubavnoj melodrami sa komičnim elementima.Prema mišljenju rediteljke, publika je željna ljubavnih priča i likova u kojima će se prepoznati na sceni. Volela bi da ova predstava  nađe put do srca publike , ali smatra da će imati i edukativni karakter i da će naterati gledaoce da razmisle gde greše u odnosu sa partnerom.Snežana Udicki je istakla da  je ovo njena prva režija u zaječarskom pozorištu i da je saradnja sa glumcima i kreativnim timom toliko dobra,  da joj se čini da sarađuje sa „drim timom“.Rediteljka ističe da ima saradnika za koreografiju i scenski pokret, tako da „Bliskost“ neće biti tipična verbalna drama već će se malo obogatiti i postaće pravi spektakl.U predstavi igraju Ana Bredšnajder, Nataša Petrović, Miloš Tanasković i Miloš Đuričić, a premijera se očekuje početkom marta.
U sali pozorišta 16. i 17. marta biće organizovan  Prvi Youtubers  night festival  u Zaječaru. Direktor Festivala Filip Marković zahvalio je ustanovi „Zoran Radmilović“ što je prihvatila da učestvuje u organizaciji ovog festivala. Prema njegovim rečima, biće to najveći Festival you tubera u istočnoj Srbiji.Predviđeno je 15 učesnika festivala među kojima:Nemanja Arsić Cone, Katarina Bugarin,Luka Bjelović,Marko Bezbrodica, Nena Petrović,Milan Petrović,  Nikola Makojević …Cena karte  biće 800 dinara po danu, a program je predviđen od 16:00 do 20:00 sati oba dana, nakon čega će uslediti fotografisanje sa ju tjuberima.

Prethodni članci