Zadužbinarski koncert „U čast predaka, za budućnost potomaka“ sinoć oduševio zaječarsku publiku

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Кrfsko društvo grčko – srpskog prijateljstva, uz domaćinstvo i pokroviteljstvo Grada Zaječara i blagoslov Eparhije Timočke, u zaječarskom pozorištu su organizovali zadužbinarski koncert „U čast predaka, za budućnost potomaka“.

Nastupili su grčki horovi sa Кrfa: Mešoviti hor kulturnog društva „Paksos“ i hor „Кovertura“, koji su maestralnim izvođenjem horskih kompozicija proveli publiku kroz grčki melos inspirisan tradicijom, ali i mjuziklima i rok muzikom, a izveli su i nekoliko srpskih pesama.

U programu su učestvovati i Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, Hor Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice i starija dečja grupa Gradskog folklornog ansambla „ZO-RA“ iz Zaječara.

Na kraju programa grčki i srpski horovi izveli su dve zajedničke kompozcije “Ovo je Srbija” i “Tamo daleko”, čime je potvrđeno neraskidivo prijateljstvo bratskih naroda, grčkog i srpskog, uspostavljeno tokom prvog svetskog rata. Krf je za srpsku vojsku, posle albanske golgote, bilo Ostrvo spasa i od 1916 – 1918 godine sedište srpske države.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio je statuetu Zorana Radmilovića predsedniku Krfskog udruženja grčko – srpskog prijateljstva Željku Popoviću i zahvalnice rukvodiocima horova sa Krfa.

Gosti sa Krfa iskazali su posebnu zahvalnot Gradu Zaječaru, Eparhiji Timočkoj i Narodnom pozorištu Timočke krajine – Centru za klturu “Zoran Radmilović”.

Sredstva od prodaje ulaznica koristiće se za izgradnju obrazovnog dečjeg kampa na Кrfu.

Prethodni članci