Zaječar domaćin 60. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije

U Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, biće održan 60. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije. Festival počinje u subotu 07. maja 2016. godine u 19.00 sati svečanim otvaranjem. Na otvaranju biće priređen koncert bivših i sadašnjih učenika škole. Učestvovati i takmičiti 58 muzičkih škola iz cele Srbije, preko 700 učenika, u kategorijama solisti, kamerni ansambli i orkestri. Pored koncerta na svečanom otvaranju planirani su:  koncert učenika klavirskog odseka ,,Kosta Manojlović“ iz Zemina – 11. maja,  koncert violiniste Dušana Panajotovića – 12. maja i završni koncert laureata festivala 13. maja.
Festival će trajati od 07. do 13. maja 2016. godine. Veoma je važno da kažemo da je Festival nastao u Zaječaru 1956. godine. Šaljem deo iz monografije škole: Kruna uspešnog rada Muzičke škole u Zaječaru i Društva prijatelja muzike bilo je održavanje Prvog fesivala muzičkih škola Srbije, pod nazivom Omladinski muzički festival, 12. i 13. maja 1956. U Zaječaru, na kome su , pored domaćina učestvovale takmičarske ekipe Bora, Valjeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Pirota i Šapca. Na svečanom otvaranju čula se pozdravna reč Vekoslava Popovića, upravnika Narodnog muzeja i predsednika pomenutog društva. Zatim je orkestar škole i vojnih muzičara pod dirigentskom palicom Vladislava Hiršla, direktora muzičke škole iz Zaječara, izveo prigodan program. Po zapisu novinskih izveštača koji su pratili takmičenje piše:
,, Bila je to jedna snažna kulturna manifestacija koja je okupila rekordan broj ne samo posetilaca već i izvođača i nastavnika muzike…Zamisao Društva prijatelja muzike i Muzičke škole u potpunosti je ostvarena…Otvorena je mogućnost da se Festival ustali kao pogodan oblik za naredne godine i pruži krupan doprinos muzičkom prosvećenju naroda i omladine…“ Zaječar je bio domaćin Festivala više puta: 1956, 1957, 1959,1976, 1991, 2006. godine.

Prethodni članci

Leave a Comment