Zaječar je danas obeležio Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

Zaječar je danas obeležio Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Sa početkom u 11 sati u Gradskoj upravi, gradonačelnik Boško Ničić održao je sastanak sa predstavnicima Ambasade Francuske u Srbiji. Tom prilikom Nikola Faj (Mr. Nicolas Faye) otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo zbog boravka u Zaječaru i to na dan kada je grad oslobođen

Ceremonijа polаgаnjа venаcа obavljena je tačno u podne nа Frаncuskom vojnom groblju u Zaječaru. Povodom 19. oktobra, Dana oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu, nakon intoniranja himni Francuske i Srbije, vence palim francuskim borcima  položile su delegacije: Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Delegacija Ministarstva odbrane i vojske Srbije; Delegacija grada Zaječara, Delegacija Ambasade Republike Francuske, Delegacija Ambasade Kraljevine Maroka kao i predstavnika boračkih organizacija SUBNOR-a i potomaka palih boraca u ratovima 1912-1920. godine. U Balkanskim ratovima i u 1. Svetskom ratu živote je dalo 4083 ratnika iz grada Zaječara. Dan je upriličen i izvedbom hora „Iskrice“.

Po tradiciji mi obeležavamo ovaj jako značajan datum za Zaječar, Dan oslobođenja u I svetskom ratu rekao je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić i najavio izradu spomenika Generala Gambete, koji bi trebao da bude postavljen na početku Popove plaže, a na kraju istoimene ulice.

U zahvalnost svim poginulim ratnicima u 1. i 2. Balkanskom ratu i 1. Svetskom ratu za oslobođenje i ujedinjenje Srbije i srpskog naroda čiji se grobovi nalaze širom Balkana, Evrope i Afrike, porodice poginulih ratnika podigle su spomenik na Trgu oslobođenja u junu 1929. godine. Spomenik je rad vajara Frana Mengela Dinčića i predstavlja ratnike u borni. Delegacije su položile vence i na spomenik na Trgu oslobođenja.

Na današnji dan, 19. oktobra 1918. godine, francuski konjički general Gambeta umarširao je u Zaječar. Dočekan je sa svim počastima koje samo srpski narod može da priredi svojim slobodarima. Francuze je dočekalo mnogo sveta, žene, dece i staraca. Ispred svih išlo je sedam devojaka noseći crvenu zastavu sa zlatnim kićankama na kojoj je bilo ispisano “Slava našim oslobodiocima”.

Nakon polaganja venaca, program je nastavljen posetom Narodnog muzeja u Zaječaru kao i obilaskom Carske palate Feliks Romulijana.

 

Prethodni članci

Leave a Comment