Zaječar među lokalnim samoupravama koje dobijaju bespovratna sredstva za unapređenje rodne ravnopravnosti

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a uz finansijsku podršku EU u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji, faza II“ dodeljuje bespovratna sredstva zainteresovanim lokalnim samoupravama za unapređenje rodne ravnopravnosti, a na javnom pozivu za dodelu namenskih bespovratnih sredstava za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou u 2023. odabrano je deset lokalnih samouprava: Bačka Palanka, Trstenik, Kruševac, Knić, Despotovac, Užice, Zaječar, Petrovac na Mlavi, Aleksinac, Palilula.

Na konkurs je ukupno pristiglo 29 prijava, a Komisija za dodelu namenskih bespovratnih sredstava za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalu nakon detaljne analize i prateće dokumentacije donela je odluku o bespovratnim sredstvima za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Namenska bespovratna sredstva za poboljšanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou dodeljuju se za sledeće aktivnosti: položaj žena na tržištu rada, žensko preduzetništvo, kao i ekonomsko sonaživanje žena iz ruralnih područja.

Uz ovaj vid podrške lokalne samouprave i mehanizmi za rodnu ravnopravnost će svojim radom i zalaganjem doprineti unapređenju rodne ravnopravnosti i poboljšanju položaja žena u lokalnim zajednicama.

Pravo učešća za dodelu bespovratnih sredstava imali su svi gradovi i opštine sa uspostavljenim mehanizmom za rodnu ravnopravnost u skladu sa procedurom propisanom javnim pozivom.

Izvor: Grad Zaječar

Prethodni članci