Zaječarski poljoprivrednici potpisali ugovore za stočarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju

U velikoj sali Skupštine grada Zaječara organizovano je potpisivanje ugovora za stočarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju.

U Zaječaru je ovom prilikom 85 poljoprivrednih proizvođača potpisalo ugovore za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

Zamenik gradonačelnika Zaječara Vladimir Videnović istakao je da će Grad Zaječar nastojati da više pomaže poljoprivrednicima iz godine u godinu.

„Trudićemo se da svake godine što više poljoprivrednih proizvođača okupimo ovde i da probamo da omogućimo veća sredstva za subvencije za razvoj svih grana poljoprivrede. Sve grane poljoprivrede su nam jako bitne i zalagaćemo se za sve podjednako. Kriza koja se trenutno dešava nastojala je da stvori probleme u otkupu i u poljoprivredi. Lokalna samouprava će probati da vrati sve na normalu. Proizvodnja zdrave hrane je od velikog značaja za sve“, poručio je Videnović.

Član Gradskog veća u Zaječaru Vesna Stanković kazala je da je za tri konkursa za poljoprivredu do sada uloženo oko 7,7 miliona dinara.

„Ovo je kruna našeg posla u realizaciji Programa za razvoj poljoprivrede za 2022. godinu. Mi smo ove nedelje već potpisali 25 ugovora sa pčelarima za investiranje u opremu za pčelarstvo, a vrednost tih ugovora je oko 770 hiljada dinara. Ovog puta potpisali smo ugovore sa 85 poljoprivrednih proizvođača iz dva konkursa, kao što su dodela sredstava za priključne mehanizacije, za opremu za navodnjavanje i žičanih ograda i konkurs za kupovinu umatičenih grla goveda, ovaca i koza i aparate za mužu. Nadamo se da će konkurs koji je još uvek u toku za voćarstvo, takođe imati još prijava. Do sada je odobreno 7,7 miliona dinara za ova tri konkursa koji su završeni. Ovo je treća godina koja je za nas krizna. Imali smo pad sredstava 2020. kada je bila korona, zatim ekonomska kriza i zahvaljujem se svim poljoprivrednicima koji su konkurisali. Mi ove ljude moramo da čuvamo i da se broj poljoprivrednika uveća iz godine u godinu. Na ovaj način pokušavamo da im problem krize koliko toliko nadomestimo. Dosta sredstava je uloženo zadnjih pet godina za kupovinu mehanizacije za voćarstvo, stočarstvo, za kupovinu grla. Ovo je veliki iskorak za lokalnu samoupravu i nastojimo da sredstva budu veća. Obaveza je da korisnik ima registrovano aktivno poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Zaječara i da se investicija realizuje na teritoriji grada Zaječara. Tu pre svega mislim na zasade, a za svaki konkurs bili su neki pojedinačni uslovi, kao i potvrda o izvršenoj investiciji. Vrlo malo ima odbijenih zahteva. Najveće interesovanje bilo je za mehanizaciju“, rekla je Stanković.

Sa poljoprivrednim proizvođačima razgovarao je i Mihajlo Žikić iz Poljoprivredne stručne službe iz Zaječara.

Za sve zainteresovane u toku je konkurs za voćarstvo, a prijave su do 15. novembra 2022.

Prethodni članci