Zaječarsko pozorište će i ove godine učestvovati na “Malom Joakimu” sa predstavom “Alisa na putu za Oz”

Zaječarsko pozorište će i ove godine učestvovati na “Malom Joakimu” sa predstavom “Alisa na putu za Oz”.

U Klubu zaječarskog pozorišta, održana je sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj je, pored ostalog, usvojen izveštaj Aleksandra Radulovića, selektora 15. Festivala pozorišnih predstava za decu i mlade “Mali Joakim”, koji će u Leskovcu biti održan od 21. do 28. novembra.

Od 11 odgledanih predstava, selektor je za učešće na Festivalu odabrao sledeće pozorišne komade:

  1. Narodno pozorište Leskovac, „Razmaženi princ“, autor Željko Hubač, režija Igor Damjanović;
  2. Pozorište „Bora Stanković“ Vranje, „Nerođena devojka“, autori Nađa Vasileva i Darko Kovačovski, režija Darko Kovačovski;
  3. Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar, “Alisa na putu za Oz“, po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković;
  4. Šabačko pozorište, Šabac „Crvenkapa i dragi vuk“, tekst i režija Miodrag Dinulović;
  5. Pozorište za decu i mlade Kragujevac, „Vetar“, režija Anđelka Nikolić;
  6. Pozorište lutaka Niš, „Čarobnjak iz Oza“, po motivima L. F. Bauma, dramaturškinja Milena Depolo, režija i koreografija Nebojša Gromilić;
  7. Kruševačko pozorište, „Mala sirena“, u adaptaciji i režiji Aleksandra Pejakovića.

U čast nagrađenih na 15. Festivalu “Mali Joakim” Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici izvešće predstavu „Zvonar bogorodičine crkve“ Viktora Igoa, dramatizacija Biljana Mitrović, režija Dejan Cicmilović.

Prilikom odabira ostvarenja, selektor Aleksandar Radulović je, kako kaže, posebno vodio računa o tome da deca žele da se zabavljaju i da njihovu pažnju treba pridobiti živom i svežom energijom.

Na sednici je odlučeno da se naredni 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, održi u Zaječaru, sledeće godine u maju mesecu. Da podsetimo, prvi festival “Joakim Vujić” održan je u Zaječaru, a već nekoliko decenija zaječaski teatar nije bio domaćin ovog pretižnog festivala.

Prethodni članci