Završen 61. FKMS u Knjaževcu: „Timočka lira“ Nemanji Ćurčiću za pesmu „Monolit”

Završen 61. FKMS u Knjaževcu: "Timočka lira" Nemanji Ćurčiću za pesmu „Monolit”

Dodelom priznanja „Timočka lira“ Radio Beograda 2, Nemanji Ćurčiću iz Novog Sada za pesmu „Monolit”, završen je 61. Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu.

Organizacioni odbor Festivala i Radio Beograd 2 objaviće naredne godine prvu zbirku poezije ovogodišnjeg dobitnika „Timočke lire“.

„Zaista neočekivano, imam mnogo prijatelja ovde koji divno pišu i čiji sam veliki poštovalac rada i negde na njihov nagovor sam se i prijavio. Poezija je za mene vrlo ličan čin i vrlo mi je bitno da se izrazim kroz nju, a tek onda kako će to da izgleda i koji će oblik da poprimi, tako da volim da eksperimentišem formom“, poručio je Nemanja Ćurčić.

Drugo mesto osvojila je Tamara Pantović iz Kragujevca za deo triptiha „Dom“, a treće mesto je pripalo Kristini Armuš iz Peći za pesmu „I ja mogu da naslikam seobe Srba“.

Na finalnoj večeri 61. Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu predstavljena je i debitantska knjiga prošlogodišnje dobitnice „Timočke lire“ Anđele Đokić, pod nazivom „Strah od reka“.

„Ove godine dobili smo preko tridesetak rukopisa, nešto manje od prethodne godine. Međutim, ovogodišnji rukopisi su kvalitetom bili ujednačeni“, kazala je Sonja Milovanović, predsednica stručnog žirija.

Radio Beograd 2 i Festival kulture mladih u Knjaževcu tradicionalno svake godine raspisuju konkurs za nagradu „Timočka lira” za najboljeg mladog pesnika u Srbiji.

Prethodni članci