Zoranov brk Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja

Predstavu Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića, u režiji Vinka Brešana, zaječarska publika pozdravila je frenetičnim aplauzom. Ništa neobično s obzirom na fenomenalan tekst, odličnu glumu, sjajnu režiju, primerenu scenografiju i odlična kostimografska rešenja.
Podsetimo, u komadu se govori o profesoru Vjeku, koji živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje, kada, odeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od tog trenutka Maja počinje da brine o njemu i njegovom ocu. Zauzvrat, Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomaže da pripremi ispit iz Ustava Republike Hrvatske… Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvoro vrlo različitih ljudi, koje je sudbina iznenada učinila međusobno povezanim. Zoranov brk žiri je dodelio Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja. Na pres-konferenciji Perić je rekao da mu je velika čast što je dobio makar i brk Zorana Radmilovića.


„Veoma sam uzbuđen što sam ovde, ceo ansambl je bio uzbuđen zbog ovog festivala, jer smo prvi put u Zaječaru. Što se tiče same uloge, bilo je to jedno lako, ugodno i dobro pozorišno iskustvo, sa rediteljem Vinkom Brešanom i dramaturškinjom Željkom Udovičić na čelu, naravno i sa autorima teksta Tomićem i Grlićem. Sve je išlo prirodno i lagano, bez problema, zato što je tekst dobro napisan. Predstava se igra već dve godine i dobro komunicira sa publikom, tako da je svejedno da li se igra u Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni“, naglasio je Borko Perić. Inače, ova predstava je višestruko nagrađivana. Poslednja nagrada je na nedavnom Joakiminterfestu u Kragujevcu, gde je proglšena za najbolju predstavu, a Borko Perić i Ana Maras Harmander podelili su nagradu za glumu. Večeras je na programu Zoranovih dana predstava „Noćna straža“ u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Prethodni članci