11. Smotra Saveza izviđača Srbije svečano zatvorena u Zaječaru

U Zaječaru je svečano zatvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije, koja je okupila oko hiljadu izviđača iz celog sveta na Kraljevici, prethodnih deset dana.

Zatvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

Smotra Saveza izviđača Srbije jedan je od najznačajnijih događaja u izviđačkoj zajednici koji se organizuje svake četvrte godine.

U Zaječaru je boravilo oko hiljadu izviđača iz 30 gradova Srbije i 12 zemalja širom sveta (Slovenije, Izraela, Palestine, Sirije, Kuvajta, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Francuske, SAD-a, Švarcajske i Rumunije).

Na svečanosti povodom zatvaranja 11. Smotre Saveza izviđača Srbije ispred Sportske hale na Kraljevici, prisutnima se obratio i prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić.

Zatvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

„Hvala vam što ste bili ovde, ja sam ovde imao i jednu drugu ceremonijalnu ulogu. Tačno pre 40 godina i ja sam obukao izviđačku uniformu, jer sam verovao da biti izviđač znači biti dobar čovek i prijatelj. To mišljenje nisam promenio. Meni je veliko zadovoljstvo ako svi vi iz ovog našeg grada ponesete da je ovo jedan lep grad, grad dobrih ljudi i toplog srca, u koji uvek možete da se vratite. Moja obaveza kao gradonačelnika jeste da vam obećam da sledeći put kada budete dolazili, dođete u novi Dom izviđača koji ćemo sagraditi u naredne dve godine zajedno sa streličarskim Domom“ istakao je gradonačelnik Ničić.

Izviđači su ovom prilikom prethodnih desetak dana razmenjivali iskustva i stvarali nova prijateljstva, a organizovane su radionice, poseta Feliks Romulijani, poseta Popovoj plaži, uspon na Rtanj, obilazak Zaječara kroz šifrovane poruke, radionice u kampu, astro-radionice, streličarstvo, umetničke radionice, priređivan je i večernji program u organizaciji Štaba smotre.

Zatvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

„Bilo je lepo, bilo je ponekad teško, ali mi je drago što smo ovo vreme proveli zajedno. Ipak je izviđaštvo ono što nas spaja“, kazao je Gabriel Ranković, starešina Saveza izviđača Srbije.

Zatvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

Takođe, ministar turizma i omladine u Vladi Republike Srbije Husein Memić sa saradnicima posetio je izviđače u Zaječaru povodom 11. Smotre Saveza izviđača Srbije.

Cilj Smotre bio je promovisanje izviđačkog pokreta, razvoj liderstva i održavanje tradicije izviđanja, a ujedno predstavljeni su i turistički potencijali grada Zaječara i istočne Srbije.

Prethodni članci