14. „Potekla voda studena“ održana u Velikom Izvoru

14. „Potekla voda studena“ održana u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru, kod Zaječara, održana je 14. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“.

Učestvovalo je 10 Kulturno-umetničkih društava sa područja zaječarskog i borskog okruga: iz Velikog Izvora, Rgotine, Ilina, Jabukovca, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada, sa oko 300 učesnika.

Manifestacija je započela tradicionalnim svečanim defileom učesnika, a nakon toga smotru je otvorila gradska većnica za poljoprivredu u Zaječaru Vesna Stanković.

„Grad Zaječar se ponosi što ima ovakvu manifestaciju i smotru folklora. Ovakvi i slični kulturni događaji uvek će imati podršku lokalne samouprave. Pesma i igra oduvek su spajali narode i vreme i deo su identiteta srpskog naroda, pa neka i ovde pesma i igra pričaju priču za nas. Na ovaj način pišemo istoriju Velikog Izvora“, kazala je Stanković.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Veliki Izvor Neli Nikolić istakao je da ova manifestacija osim što doprinosi očuvanju kulture i tradicije, svake godine privuče veliki broj posetilaca u ovo zaječarsko selo.

„Ovakav vid manifestacije doprinosi mnogo, kako za Veliki Izvor, tako i za ostala zaječarska sela. S obzirom da smo jedno od najvećih sela na teritoriji Zaječara, Veliki Izvor ima više ovakvih manifestacija. Značaj je veliki, jer pored toga što doprinosi očuvanju kulture i tradicije, svake godine privuče veliki broj posetilaca u ovo zaječarsko selo. Čak i neki ljudi koji ne žive više ovde, tog dana dođu u Veliki Izvor“, rekao je Nikolić.

Prvi put, sa ove manifestacije, selektovani su folklorni ansambli za Republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca, koju od 23. do 25. juna organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije. To su “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora,“Sloga” iz Vražogrnca i “Floričika” iz Jabukovca, koje je odredio selektor Centralnog saveza amatera Zoran Katiić. KUD “Đorđe Genčić” nije u mogućnosti da učestvuje na Republičkoj smotri, jer će baš u to vreme učestvovati na Međunarodnom festivalu folklora u Solunu, u Grčkoj. Zoran Katić je takođe doneo odluku da KUD “Graničar” iz Halova učestvuje na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije, koji će u septembru biti održan u Gornjem Milanovcu.

Smotri je prisustvovala i Svetlana Azanjac, selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije za festivale folklora u Topoli i “Prođoh levač, prođoh Šumadiju”.

Organizator smotre “Potekla voda studena” je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Veliki Izvor i Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci