Održana 5. sednica Gradskog veća u Boru, na dnevnom redu 12 tačaka

Održana 5. sednica Gradskog veća u Boru, na dnevnom redu 12 tačaka

U Boru je održana 5. sednica Gradskog veća, na kojoj se odlučivalo o 12 tačaka dnevnog reda.

Jedna od najbitnijih tačaka jeste izrada plana izgradnje vetroparka „Snaga Istoka“ na potezu Veliki Krš, planina Stol i Deli Jovan, snage 450 megavata. Rok za izradu plana je godinu dana. Prvi vetropark biće na Crnom vrhu, snage 300 megavata.

„Imali smo na ovoj sednici Gradskog veća 12 tačaka, od toga će 10 ići na sednici Skupštine kao dopuna dnevnog reda. Najbitnija tačka jeste izgradnja vetroparkova. Izgradnja vetroparkova predstavlja budućnost razvoja zelene energije na teritoriji Republike Srbije i grada Bora. Novim zakonom, koji je u proceduri, biće predviđeno odvajanje određenih finansijskih sredstava lokalnim samoupravama na čijim teritorijama se grade vetroelektrane, što će biti ozbiljan izvor prihoda za sam grad u narednom periodu. Siguran sam da će oba vetroparka jačine 750 megavata doprineti razvoju i Grada Bora i punjenju lokalnog budžeta“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Gradski većnici usvojili su većinom glasova Predlog rešenja o ispravci tehničkih grešaka u sastavnom delu odluke o usvajanju početnog likvidacionog izveštaja Apoteke „Bor“ u likvidaciji.

Na 5. sednici Gradskog veća u Boru usvojen je i Predlog odluke o promeni osnivačkog akta „Narodne biblioteke Bor“, „Muzeja rudarstva i metalurgije“ i Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“. Takođe, većnici su izglasali i Predlog zaključka o usvajanju izveštaja o radu Gradske uprave grada Bora. Većinom glasova doneta usvojen je i Izveštaj o radu Turističke organizacije Bor za 2021. godinu, kao i Izveštaj o radu Nadzornog odbora Turističke organizacije Bor za proteklu godinu.

O svim ovim tačkama odlučivaće odbornici lokalnog parlamenta na 2. sednici Skupštine grada Bora.

Prethodni članci