15. Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine održan u Zvezdanu

Zvezdan je u subotu ,6. jula, bio domaćin 15. Sabora kosovskih Srba Timočke Krajine. Na sceni Doma kulture nastupila su kulturno-umetnička društva iz sela čiji su stanovnici poreklom sa Kosova i Metohije, ali i KUD-ovi drugih zaječarskih sela.

Publika je uživala u igrama KUD-ova: „Božur” iz Zvezdana, „Sloga” iz Vražogrnca, „Zoran Gajić” iz Rgotine, „Romulijana” iz Gamzigrada, „Nikola Pašić” iz Zaječara, „Šljivar” i „Grljan” iz istoimenih sela. U programu je nastupila i vokalno-instrumentalna grupa KUD-a „Vrelo” iz negotinskog mesta Šarkamen, a pesmu „Sini jarko sunce sa Kosova” otpevala je Nevena Mihajlović, članica KUD-a „Grljan”. Sa posebnim oduševljenjem sinoć su ispraćeni nastupi najmlađih igrača i zdravice mladih zdravičara Strahinje Ilića (KUD „Zoran Gajić”) i Marije Stojanović (KUD „Romulijana”).

Večernjem programu prethodilo je takmičenje proizvođača rakije i vina, kao i takmičenje u kuvanju pasulja. Najbolji pasulj pripremila je ekipa „Pingvini sa Madagaskara”, najbolju rakiju proizvodi Radivoje Jović, a najbolje vino Miroljub Stanković.

Kulturno-umetnički program 15. Sabora kosovskih Srba Timočke Krajine otvorio je pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković. Nakon obraćanja prisutnima, zajedno sa predsednikom MZ ,,Zvezdan“ Slavišom Krstićem uručio je zahvalnice svim učesnicima i nagrađenim takmičarima.

Organizator ove manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” u saradnji sa Mesnom zajednicom ,,Zvezdan“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci