2. Smotra folklornih ansambala Srbije „Razvilo se kolo kraj Timoka“ održana u Zaječaru

U zaječarskom pozorištu održana je 2. Smotra folklornih ansambala Srbije „Razvilo se kolo kraj Timoka“, praznik narodne igre, pesme i nošnje, na kome je učestvovalo sedam odličnih folklora.

Žiri u sastavu: Zoran Katić, etnokoreolog; mr Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Suzana Antić, etnolog, doneo je odluku da pobednik festivala bude KUD „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice kod Smedereva. KUD „Ljubiša Urošević“ iz Ribara kod Jagodine osvojio je drugo mesto, a treće „Perlas“ iz Perleza kod Zrenjanina.

Za najboljeg igrača proglašen je Jovan Gobeljević iz Osipaonice, a za najbolju igračicu Nadica Petković iz Ribara. Za najbolje pevanje u koreografiji nagrađen je KUD „Ljubiša Urošević“, a za najautentičniji kostim nagradu je dobilo Folklorno udruženje „Perlas“.

Prema obrazloženju Zorana Katića, svi folklori su bili jako dobri i odlučivale su nijanse. Pobednik Festivala plasirao se na Međunarodni festival folklora „Širi kolo okolo“ koji će 28. avgusta biti održan u Paraćinu.

Smotru folklornih ansambala Srbije “Razvilo se kolo kraj Timoka“ otvorio je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci