9. Vokalni etno festival mladih „VEF” u Negotinu 24. i 25. juna

U Negotinu će biti održan 9. Vokalni etno festival mladih „VEF”, u petak i subotu, 24. i 25. juna 2022.

U petak, 24. juna, biće održan koncert prošlogodišnjih pobednika, u muzičkom paviljonu u gradskom parku u Negotinu. Nastupiće Ženska pjevačka grupa „Đude” iz Kolašina i Dečija klapa „Primorkinje” iz Budve, a početak je u 19:00 sati.

U subotu, 25. juna, biće održano takmičarsko veče u negotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac”, a početak je u 18:00 sati. Žiri koji će ocenjivati učesnike su Slobodan Trkulja, dr Zorana Guja i prof. Dimitrije Golemović.

Takođe, u Galeriji rodne kuće Stevana Mokranjca u Negotinu prvog dana festivala, u petak, 24. juna, biće održane radionice Danijele Marković, muzičkog pedagoga pod nazivom „Vlaška vokalna tradicija istočne Srbije“ i Vesne Stanković, profesorke srpskog jezika i kulture, pod nazivom „Ljubavni motivi u srpskim i vlaškim tradicionalnim pesmama“. Radionice će biti organizovane od 11 do 14 časova. U subotu, 25. juna, biće održana tri predavanja. Najpre će, Slobodan Trkulja, muzičar-multinstrumentalista i kompozitor održati predavanje na temu „Uvod u modernu tradiciju“, a nakon toga, profesor doktor Dimitrije Golemović, kompozitor, etnomuzikolog i profesor, održaće predavanje na temu „Primena pedagoških principa u učenju tradicionalnih narodnih pesama“, dok će doktor Zoran Gujan, etnomuzikolog održati predavanje „Lice i naličje terenskog istraživanja: Jelena Dopuđa kao kazivačica“.

Organizator festivala je Kreativno udruženje „Nego”, uz tehničku podršku Doma kulture „Stevan Mokranjac” i Muzeja Krajine, a generalni pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin.

Prethodni članci